Türk Silahlı Kuvvetleri internet sitesinden yazılı bir açıklama yayınladı:


Genelkurmay Başkanlığı, 10 Kasım 2012 Cumartesi günü, Siirt’in Pervari İlçesi Doğanca Beldesi Hasan Tepe mevkiinde, bir S-70 Genel Maksat helikopterinin kırıma uğramasına yönelik olarak gündeme getirilen iddialarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Kırıma uğrayan helikopterimize dışarıdan herhangi bir terörist müdahalesi olmamıştır. Helikopterin, değişen meteorolojik şartlardan dolayı düştüğü değerlendirilmektedir. Helikopterin gerçek düşme nedeni, Kaza-Kırım Heyeti'nin yapacağı detaylı teknik incelemeden sonra belli olacaktır" denildi.

"KAZA KIRIMA UĞRAYAN HELİKOPTER 1.845 SAAT UÇUŞ YAPTI"

"Olayda kırıma uğrayan S-70 Modeli Sikorsky tipi helikopter, 2000 yılında imal edilerek 10992 kuyruk numarasıyla, 17 Ekim 2000 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmiştir. Helikopterlerin kabul edilen ekonomik ömürleri asgari 10.000 uçuş saatidir. Müteakiben yapılacak teknik değerlendirmeye göre bu süre uzatılabilmektedir. Kaza kırıma uğrayan 10992 kuyruk numaralı helikopter, toplam 1.845 saat uçuş yapmıştır. Kara Kuvvetleri envanterindeki en fazla uçuş yapan aynı tip helikopterin uçuş saati ise 3.700’dür."

"HELİKOPTER DE; UÇUŞ SAATİNE BAĞLI OLARAK DÜZENLİ BAKIMDAN GEÇİRİLDİ"

"Diğer hava araçlarında olduğu gibi, kırıma uğrayan helikopter de; uçuş saatine bağlı olarak düzenli bakımdan geçirilmiştir. 10992 kuyruk numaralı helikopterin; 10 saatlik, 30 saatlik, 100 saatlik, 250 saatlik ve 500 saatlik bakımları zamanında yapılmıştır. Her safha bakımı, birbirini bütünleyecek şekilde daha fazla detayı kapsamaktadır. S-70 tipi helikopterler; komuta-kontrol, hava hücum harekâtı, personel ve malzeme nakli, ambulans hizmetleri, arama kurtarma gibi görevlerde genel maksat helikopteri olarak kullanılmaktadır. Kullanılma maksadına uygun olarak; general, subay, astsubay, uzman erbaş, erbaş/erler bu helikopterler ile taşınmaktadır."

"HELİKOPTERDE GÖREVLİ OLAN PİLOTLAR, TECRÜBELİ PİLOT STATÜSÜNDEDİR"

"S-70 model helikopterler; dört palli ve iki motorlu olarak dizayn edilmiştir. İrtifa ve sıcaklık değerlerine bağlı olarak yaklaşık 3.500 kg. faydalı yük veya 18 tam teçhizatlı personel taşıma kapasitesine sahiptir. Helikopterin mürettebatı; 2 pilot, 1 uçuş teknisyeni ve 1 makinalı tüfek nişancısı olmak üzere toplam 4 personelden oluşmaktadır. Söz konusu helikopterde görevli olan pilotlar, tecrübeli pilot statüsündedir ve uçuş saatleri emsallerine göre ortalamanın üzerindedir. Birinci Pilot ( Kr.Plt.Yzb. Anıl Barış ÇETİN); 2005 yılında Kara Havacılık Okulundan mezun olmuş ve olay tarihine kadar toplam 1.425 saat uçmuştur. Şehit Yzb. ÇETİN’in toplam uçuş süresinin 475 saati, teröristle mücadelede gerçekleşmiştir. İkinci Pilot (Kr.Plt.Ütğm. Yakup ÇINAR); 2007 yılında Kara Havacılık Okulundan mezun olmuş ve olay tarihine kadar toplam 1.115 saat uçmuştur. Aynı zamanda arama kurtarma pilotudur. Şehit Ütğm. ÇINAR’ın toplam uçuş süresinin 300 saati, teröristle mücadelede gerçekleşmiştir."

"İNİŞ BÖLGESİNDE KIRIMA UĞRAMIŞTIR"

"Olay günü meteorolojik şartlar değerlendirilmiş, havanın yer yer kapalı ve hafif yağışlı olduğu, ancak görüş mesafesinin uygun ölçülerde bulunduğu belirlenerek Tugay Komutanlığı tarafından planlandığı şekilde havadan indirme faaliyetinin uygulanmasına karar verilmiştir. Bu değerlendirme ışığında, kırıma uğrayan helikopter, birinci sortide 13 askeri personeli (Jandarma Özel Harekât Timi) indirme bölgesine vukuatsız olarak indirmiş, ikinci sorti için Siirt'e dönerek, indirilecek ikinci grup askeri personeli (13 JÖH personeli) alarak havalanmış ve iniş bölgesinde kırıma uğramıştır.

"DEĞİŞEN METEOROLOJİK ŞARTLARDAN DOLAYI DÜŞTÜĞÜ DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR"

"Kırıma uğrayan helikopterimize dışarıdan herhangi bir terörist müdahalesi olmamıştır. Helikopterin, değişen meteorolojik şartlardan dolayı düştüğü değerlendirilmektedir. Helikopterin gerçek düşme nedeni, Kaza-Kırım Heyeti'nin yapacağı detaylı teknik incelemeden sonra belli olacaktır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, aile fertlerine ve Aziz Milletimize sabır ve metanet diliyoruz. "



-KUTU-



S-70 SİKORSKY MODELİ ORTA GENEL MAKSAT HELİKOPTERLERİNE YÖNELİK BİLGİLER

S-70 Sikorsky modeli orta genel maksat helikopterleri; dört palli, iki motorlu, irtifa ve sıcaklık değerlerine bağlı olarak yaklaşık 3500 kg. faydalı yük veya 18 tam teçhizatlı personel taşıma kapasiteli, azami üç saat havada kalabilen, gelişmiş seyrüsefer sistemleri ve kendini koruma sistemleri ile teçhiz edilmiş, ağırlıklı olarak askeri maksatlarla ve ayrıca yangınla mücadele, arama kurtarma, emniyet ve asayiş birimlerinin faaliyet alanları ile diğer sivil gereksinimleri karşılamak üzere yaygın olarak kullanılmakta olan yeni nesil bir hava aracıdır.

Bahse konu helikopterler, ana üretici ülke konumunda bulunan ABD'nin yanı sıra, 24 ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

K.K.K.lığında 60 adet, Dz.K.K.lığında 24 adet, J.Gn.K.lığında 25 adet, Öz.Kuv.K.lığında 10 adet S-70 Sikorsky modeli helikopter bulunmaktadır.

K.K.K.lığı envanterinde bulunan S-70 Sikorsky modeli helikopterlerin tamamı, yeni üretilmiş olarak; 1992-1994 yıllarında 10 adet ve 1999-2003 yıllarında 50 adetlik gruplar halinde tedarik edilmiştir.

03 Şubat 1999 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında; 2002 yılına kadar tamamen envantere alınan 50 adet helikopterin toplam sözleşme bedeli 561.410.489 ABD doları, birim maliyeti yaklaşık 12 milyon ABD dolarıdır.

Sözü edilen helikopterin envantere girişini müteakip, "Kendini Koruma Sistemleri Projesi" kapsamında; 2001-2012 yılları arasında, mevcut tehditleri bertaraf etmeye yönelik olarak, halen diğer gelişmiş ülke ordularında da benzerleri kullanılmakta olan sistemlerin montajı tamamlanmıştır.

S-70 Sikorsky modeli helikopterlerin mürettebatı; 2 pilot, 1 uçuş teknisyeni ve 1 kapı makineli tüfek nişancısı olmak üzere, toplam 4 personelden oluşmaktadır.

Bu model helikopterlerin personel eğitimleri ile ilgili olarak;

a. Pilot eğitimleri; Kara Havacılık Okul Komutanlığı tarafından 8 hafta süre ile teorik, simülatör destekli ve uygulamalı olarak,

b. Uçuş teknisyeni eğitimleri; Kara Havacılık Okul Komutanlığı tarafından 13 hafta süre ile teorik ve uygulamalı olarak,

c. Kapı makineli tüfek nişancısı eğitimleri; Kara Havacılık Okul Komutanlığı tarafından 2 hafta süre ile teorik ve uygulamalı olarak düzenlenmekte ve eğitimleri başarıyla tamamlayan personelin, görevli oldukları uçuş birliklerinde "Harbe Hazırlık Eğitimi" almaları sağlanmaktadır.

Pilot Subay Temel Kurslarında, pilot adayı subaylar;

a. Temel Safha Eğitiminde 35 saat,

b. UH-1 İntibak Safha Eğitiminde 30 saat,

c. Alet Safha Eğitiminde 30 saat,

ç. Taktik Safha Eğitiminde 25 saat,

d. Gece Görüş Gözlüğü Safha Eğitiminde 15 saat olmak üzere, 42 hafta süreyle, toplam 135 saat uçuş eğitimine tabi tutularak, UH-1 ikinci pilot olarak mezun olmaktadırlar.

Müteakiben, uçuş birliklerinde 3 ay süre zarfında 35 saatlik "Harbe Hazırlık Eğitimi" alarak, uçuş görevlerine planlanmaktadırlar. Uçuş süreleri, 500 saate ulaştıktan sonra, "S-70 Helikopteri İntibak Kursu"na tefrik edilmektedirler.

Bir önceki maddede belirtilen eğitimler; gerek içerikleri ve gerekse süreleri açısından, uluslararası standartlar dahilinde planlanmakta ve uygulanmaktadır. Bu çerçevede; üretici ve ana kullanıcı ülke durumunda bulunan ABD başta olmak üzere, diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içinde bulunulmaktadır. Tatbikat, eğitim, seminer, konferans, toplantı vb. -2- faaliyetlere iştirak edilmekte, uçucu personel mübadelesi uygulamalarına katılım sağlanmakta ve ayrıca yabancı ülkelere, pilot ve teknisyen eğitimi verilmektedir.

Hava aracı bakım yönetimi ile ilgili faaliyetler;

a. Güncel ve orijinal teknik yayınlar kullanılmak suretiyle,

b. Yetkili bakım kademeleri tarafından,

c. Uygun ekipmanlar kullanılarak,

ç. Gerek temel gerekse tekamül eğitimlerine tabi tutulmak suretiyle yetkilendirilmiş bakım personeli vasıtasıyla icra edilmektedir.

Bu kapsamda; planlı, koruyucu ve önleyici bakım ihtiyaçlarının yanı sıra, arıza onarım ve diğer idame ihtiyaçları uluslararası standartlarda karşılanmakta, diğer ülkelere de hizmet verilmektedir.

S-70 Sikorsky modeli orta genel maksat helikopterleri, İGH bölgesinde yoğun olarak kullanılmakta ve sürekli olarak; yüksek irtifa, yüksek sıcaklık, tozlu ve karlı bölge ortamlarında, azami performans değerlerine yakın uçuş görevleri icra etmektedir.