Türkiye genelinde bazısı sivil polis polis maşer müesseselerinin temsilcileri, doyum önderleri, gazeteci ve aydınlar, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer'in Ankara'daki yıldırı saldırısını gerçekleştiren terörist düşüncesince kurulan taziyet çadırını görüşme etmesine tepkime gösterdi.

Geçmişte Akil İnsanlar Ege Heyeti Başkan Vekilliği vazifesini de üstüne sektör gazeteci kalem erbabı Avni Özgürel, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Hezer'in taziyet çadırını görüşme etmesine ilişkin, 'Sadece Cumhuriyet tarihinde değil, adamlık tarihinde müşterek katilin evine taziyet ziyareti, görülmüş obje değil' dedi.

Daha ilk Akil İnsanlar Ege Heyeti Başkanlığı vazifesini üstüne sektör KONDA Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem de vakası densizlik şekilde nitelendirerek 'Aile, milletvekilinin tanımış olduğu dahi muhtemel fakat buna karşın HDP'nin Türk halkoyu ve seçmenine huzur hâlâ endazeli olması lazım' görüşünü dile getirdi.

Tek bu olayın iri ihtimalle müntehip tercihini etkilemeyeceği kestirim ettiğini tamlayan Erdem, değişmez sonucun ise araştırı ile ortaya çıkabileceğini aktardı.

Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Ömeroğulları da bu biçimde cereyan fail milletvekillerinin dokunulmazlıklarının başkaca ele alınmasını atlaya zıplaya 'Milletin vergileriyle aldıkları maaşlarla at oynatmalarına ve o Meclis'i, o kürsüyü nehiy etmelerine müsaade verilmemelidir' ifadesini kullandı.

Bursa Van Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İsa Tacar, Hezer'in teröristin taziyet çadırına gitmesini kınadıklarını söyledi. Bu davranışın müşterek siyasal partiye ve o partinin çatısı altında siyasa yapanlara yakışmadığını vurgulayan Tacar, 'Olmaması müstelzim şeyler, kınıyorum. Siyasi partiler, onların seçilen milletvekilleri, hâlâ orta davranmalı' değerlendirmesinde bulundu.

Bursa Ağrı İli ve İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Erhan Öztürk, Hezer'in davranışını akıllıcasına bulmadıklarına ayraç ederek 'Bu durum, yurdumuzdaki kardeşliğe ve bütünlüğe vuruş vurmaktadır. Ülkemizdeki siyasetçilerin bütünlük ve beraberliğe katkıda bulunması gerekirken bu janr müşterek eylemde bulunmasını kınıyoruz' diyerek konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Balıkesir Şube Başkanı Harun Ertaş ise bazısı insanların TBMM'nin enerjisini kullanarak gelişigüzel şeyi yapabileceklerini zannettiklerine dikkati çekerek devletin ilk evvela resmi kurumlarda çalışıp bu zihniyette olanları uzaklaştırması gerektiği kaydetti.

'Utanmadan, sıkılmadan...'

Memur-Sen Niğde İl Başkan Vekili Rıdvan Yeşildal, sendika binasında düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, Ankara'da planlı bombalı yıldırı saldırısından sonraları Meclis'teki partilerin teröre huzur hazırladığı eş bildirinin HDP grubu kabilinden imzalanmadığını hatırlatarak HDP'li müşterek milletvekilinin de 'utanmadan, sıkılmadan' teröristin taziyesine katıldığını anlatım etti.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul Ve Yetimleri Derneği Adana Şube Başkanı Ongun, Hezer'in meydana getirdiği hareketi duyar duymaz aşırı üzüldüklerini söyledi. Bir milletvekilinin teröristin evine gitmesinin aşırı iri müşterek kusur bulunduğunu vurgulayan Ongun, 'Bu mevzuyu derneğimizde de konuştuk. Daha ilk de buna benzeri müşterek etkinliğe katılmışlardı. Bu cins vakalardan aşırı mustaribiz' dedi.

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Hezer'in bu ziyaretinin bildirme edilemez bulunduğunu söyleyerek şöyleki bitmeme etti:

'Türkiye'nin siyasetini karşıcı ve Türkiye'nin partisi olma hedefinde bulunan müşterek partinin milletvekilinin taziyet çadırına gerçekleştirdiği ziyareti akıllıcasına bulmuyorum. Hiçbir biçimde bu ziyaretin yapılmaması gerekiyordu. Koşulları, sebepleri, mazereti ve öne sürülen nedeni ne olursa olsun, milletvekilinin taziyet çadırına değişik ve basına yansıyan haliyle orada izah yapmaması icap ettiğini düşüyorum.'

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şube Başkanı Mehmet Ramiz Bakır da Hezer'in ziyaretini onama etmediklerini ve kınadıklarını aktardı.

'Onun fideist varmı ki, ona merasim düzenleniyor?'

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yıldırıcı düşüncesince taziyet düzenlenmesinin, caba bunun müşterek camide yapılmasının ve saylav unvanı haiz birisinin katılmasının bildirme edilemez bulunduğunu belirtti.

Bölücülere, hainlere, teröristlere taziyet düzenlenemeyeceğini anlatım fail Sekmen, şunları söyledi: 'Bu hainlere, bu bölücülere, bu teröristlere ne taziyesi? Onun fideist varmı ki ona merasim düzenleniyor? Derhal karışma edilmeli. Milletvekilleri, yörenin insanları, cami derneği, mortocu ve buna, bu işe menfez yuman müftü, haberi mevcut ise ilçebay düşüncesince çabucak on paralık zaman geçirilmeden gereği yapılmalı. O milletvekilinin de dokunulmazlığı kaldırılıp yargılanmalı. Benim askerim, polisim martir edilecek yahut uzuvlarını kaybedecek, onun annesi, babası, eşi, çoluk evladı o ıstırabı çekecek, kavim şekilde kılıç çekeceğiz, bir tanesi gelip orada bilmiyorum kimler yerine taşeronluk yapacak. Bu ülkede hainlere arsa yok. Bu hainlere punt verilmeyecek.'

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Ankara'da meydana gelen çıyan katliamın faili düşüncesince taziyet evi açılmasını nefretle kınadığını bildirerek belediyelerin, halkın hizmetinde bulunan kuruluşlar bulunduğunu ve teröristin hizmetinde olmaması icap ettiğini vurguladı. Eğitim-Bir-Sen Erzurum 2 No'lu Şube Başkanı Mustafa Karataş, sonuç zamanlarda küsurat yıldırı olaylarına, amme kasıntı kurumlarında fariza meydan ve mutluluk güvencesi altında etkin bazısı insanların de dayanak verdiklerine tanık olduklarını dile getirdi. Hezer'in de saylav esirgeme zırhına istinaden teröre dayanak olmasının bildirme edilemez bulunduğunu aktaran Karataş, 'Kamu kurumlarında ve Meclis'te mevcut ve açık açık teröre destekleri bilinenler kendisince ilgilendiren makamların gereğini yapmalarını istiyoruz' ifadelerini kullandı.

'Devletimize ve bayrağımıza giriş kaldırmaktır'

Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi Ali Musa Bina, mevzuya ilişkin, 'Meclis'te Türkiye Cumhuriyeti'ne doğruluk ve itibar üstüne sadakat yemini kalem erbabı sonraları da gidip teröristlerin taziyesine katılmak, vatana ihaneti taltif etmek demektir' görüşünü bildirdi.

Türk Eğitim-Sen İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Adnan Sarısayın da teröristin taziyet çadırına revan birinin teröristten farkı bulunmadığına ayraç etti. Hezer'in milletvekilliğinin çabucak düşürülmesi icap ettiğini anlatım fail Sarısayın, açıklamasında şu görüşlere arsa verdi: 'Meclis'ten atılmalıdır. Böyle birinin Türk milletini temessül etmesi akıllıcasına değildir. Meclis'te etmiş olduğu yemine namünasip milletvekilinin vekilliği düşürülmeli. Şehitlerimize, martir ailelerine, martir çocuklarına meydana getirilen en iri saygısızlıktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin en faziletli makamı bulunan TBMM'de milleti temsili düşüncesince seçilen vekilin yıldırıcı taziyet çadırında bulunması bildirme edilemez.'

Denizli Memur-Sen İl Başkanı Osman Tavşan, Hezer'in ziyaretinin bildirme edilemez bulunduğunu söyledi.

Terörü ve teröristi destekleyen gelişigüzel ki olursa olsun gereğinin doğrudan yapılması icap ettiğini bildiren Tavşan, 'Güzel ülkemiz gül kokuyorken dem ağlamaya başladı. Artık analar ağlamasın. Bu hainler kendisince gereğinin doğrudan yapılması lazım. Masum müşterilerini öldürenler, kâffesi insanlığı öldürmüş gibidir. Vatandaşlarımızı cellat yıldırıcı düşüncesince taziyet çadırı ayırmak devletimize ve bayrağımıza giriş kaldırmaktır. Ayrıca cansız kardeşlerimizin ailelerine ve yakınlarına mamul aleni ihanettir' diyerek konuştu. Hak-İş Denizli Bölge Başkanı Halil Turan, memleketin martir olanlar düşüncesince deme yaktığı günlerde, birilerinin bu vakası meydana getiren hainin taziyet çadırına gitmesinin vatana çıyanlık şekilde bildirme edileceğini anlatım etti.

'Ortada müşterek kabahat vardır, banko cezalandırılmamış kalmamalı'

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Denizli Temsilcisi Fahri Demirel, saldırıyı meydana getiren yıldırı örgütü üyesi düşüncesince taziyet çadırı kurulmasını eleştirdi.

Uşak İmam Hatip Liseleri Mezunları Mensupları Derneği (UŞİMDER) Başkanı İsmet Çambel ise şu görüşleri dile getirdi:

'Dinimizi berhayat olmak düşüncesince mutluluk olmalı, arazi olmalı, yurt olmalı. Eğer devletiniz, vatanınız ve toprağınız olmadan ne dininizi yaşayabilirsiniz ne de kutsallarınızı. Bu saldırı, devletin bekasına mamul müşterek saldırıdır, camianın vicdanında dip çıban açmıştır, onlarca tertemiz insanoğlu martir edilmiştir. Bu taziyet çadırına gidip yıldırı propagandası yapanlar kendisince türel iş yapılmalı. Ortada müşterek kabahat vardır, banko cezalandırılmamış kalmamalı.'

Uşak Alevi Derneği Başkanı Fikret Sağdemir, taziyet çadırında yıldırı örgütü propagandası yapılmasının onama edilemeyeceğine dikkati çekerek beklentilerin yıldırı saldırısını hepsi kabilinden HDP'lilerin de nefretle kınaması bulunduğunu vurguladı.

Uşak Kent Konseyi Başkanı Zafer Aydın, insanların görüşlerine, ideolojilerine saygılarının bulunduğunu fakat başkalarının canına kasteden, onları öldüren, martir edenlere okkalı olmadıklarını vurgulayarak 'Ankara'da onlarca ferdin ölümüne sebep bulunan birisinin bedel görmesi, taziyet çadırında anılması girintisiz çıkıntısız yönüyle terörün kutsanmasından bambaşka müşterek obje değildir' diyerek konuştu.

Aydın Kent Konseyi Başkanı Tuncay Erdemir, ziyaretin yıldırı saldırısına denktaş olduğuna ayraç etti.

Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semra Şener, gelişigüzel yıldırı saldırısında Türk halkının dem ağladığını, buna karşın dem akıtan, çıyan saldırıyı gerçekleştirenlerin taziyet çadırına gitmesinin martir analarına, babalarına mamul en iri hürmetsizlik bulunduğunu ve katiyen bildirme edilemeyeceğini bildirdi.

'Türkiye Anayasası neyi gerektiriyorsa yetkililer yapmalıdır'

Kıbrıs Barış Harekatı Gazileri Derneği Başkanı İsmet Tağal, Hezer'in ziyaretinin 75 milyon kişiye mamul yezitlik bulunduğunu söyledi.

Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Serdar Ünsal da müşterek milletvekilinin yıldırıcı cenazesine gitmesinin bildirme edilemeyeceğini belirterek 'Bu saylav kendisince Türkiye Anayasası neyi gerektiriyorsa yetkililer yapmalıdır. Kimse bu milletin gururuyla hassasiyetiyle ve onuruyla oynayamaz, Türkiye'nin bütünlük ve beraberliğini kimesne bozamaz' dedi.

ASDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Hacımustafaoğulları ise şunları kaydetti:

'Hiçbir HDP milletvekilinin müşterek düzenlilik kuvveti çalışanının şehadetine üzüldüğünü, bunu kınadığını duymadım. Bunu yapmazken kalkıp müşterek teröristin cenazesine paydaşlık etmelerine menfez yumulamaz. Dernek şekilde bu tavrı kaba müşterek dille kınıyoruz. Artık HDP tercihini yapmalı; terörün yanı sıra mı, siyasetin ortamında mi? Siyaset mi yapacak, terörü mü destekleyecek? Terörle birlikteliği olanlar, Türkiye siyasetinde arsa alamaz, TBMM'de noktayı olamaz.'

Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi Genel Başkanı Mustafa Önsay, 'Halkı maksat alan, insanoğlu hakları ihlalcisi yıldırıcı eylemlere dayanak verici ve yıldırıcı taziyesine giden, yıldırıcı mezarını görüşme edenlerin milletvekillikleri çabucak düşürülmelidir' dedi.

MÜSİAD Kütahya Şube Başkanı Yılmaz Kırdar ise HDP milletvekilinin Ankara'yı kana bulayan teröristin taziyesine gitmesinin banko latifçe karşılanamayacak müşterek tutum bulunduğunu kaydetti.

Ankara'daki yıldırı saldırısını meydana getiren yıldırıcı düşüncesince Van'ın İpekyolu ilçesi Esentepe Camisinde taziyet yerine, yıldırı örgütünün propagandası yapıldığı ve yıldırı örgütün simgeleyen flamalar asıldığı nedeni öne sürülerek anket başlatılmış, teröristin babası, kardeşi, caminin imamı ve görevlisinin de aralarında arsa almış olduğu 11 erkek gözaltına alınmıştı. Taziye çadırına gelenler ortada arsa meydan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer kendisince da tetkik başlatılmıştı.

Kaynak: AA