VAN - Mesut Varol

Van'ın Gürpınar ilçesinde, terör örgütü PKK'nın saldırı ve baskıları sonucu köylerinden göç eden Ayşe ve Şahap Elmas, bölgenin güvenlik güçlerince terörden arındırılması sonrası devlet desteğiyle çiftçilik yaparak ailelerinin geçimini sağlıyor.

İlçeye yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Norduz bölgesinde bulunan Yoldüştü köyünde, terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle il merkezine göç etmek zorunda kalan 26 yaşındaki Ayşe ve 37 yaşındaki Şahap Elmas'ın hayatı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen Genç Çiftçi Projesi kapsamında sağlanan anaç koyun ve keçi destekleriyle değişti.

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarının ardından güvenli hale getirilen köylerine uzun bir aradan sonra dönmenin sevincini yaşayan Ayşe ve Şahap Elmas, devletten aldıkları desteklerle hayvancılığa başladı.

Terör nedeniyle gidilemeyen yayla ve meraların yeniden hayvancılığa açılmasıyla da hayvanlarını yaylalara çıkaran Ayşe ve Şahap Elmas, sağlanan huzur ortamıyla iş sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyor.

"Hem ekonomik hem de sosyal hayatımız değişti"

Ayşe Elmas, sağlanan huzur ortamıyla köyüne döndüğünü, Genç Çiftçi Projesi'nden faydalanarak iş sahibi olduğunu söyledi.

Proje kapsamında aldığı 6 inekten iki de buzağı sahibi olduğunu anlatan Elmas, "Daha önce evde boş boş oturuyordum. Böyle bir desteğin sağlanması çok iyi oldu. Hem ekonomik hem de sosyal hayatımız değişti. Artık zamanım boş geçmiyor, ineklerime bakıyorum, çok güzel bir şey. Bu işimle evime de ekonomik destek sağlıyorum. Allah devletimizden razı olsun. Bütün kadınların da böyle desteklerden faydalanmasını tavsiye ediyorum." dedi.

Bakanlığın anaç koyun ve keçi desteklerinden yararlanan Şahap Elmas da İstanbul'da uzun süre inşaatlarda çalıştıktan sonra köye dönerek evlerini onardığını aktardı.

Hayvancılığın gelişmesi için başlatılan anaç koyun ve keçi desteklerinden faydalandığını, bu kapsamda da gübre, küpe ve akaryakıt desteği aldığını anlatan Elmas, "Devletimizin sayesinde artık köyümüzde oturmaya başladık. Batı illerine göç eden gençlerin de tekrar dönerek çiftçiliğe yönelmelerini istiyorum. Devletimiz hem tarımsal hem de hayvancılık olsun gereken tüm desteği veriyor." diye konuştu.

"Terör olaylarının bitmesi çok iyi oldu"

Elmas, terör olayları nedeniyle önceki yıllarda çıkılamayan yaylaların bu yıl kullanıma açılmasının da sevindirici olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Artık hayvanlarımız serbest bir şekilde yaylalara çıkıyor. Çiftçilerimizin özgür şekilde yayla ve meralara çıkması çok iyi bir şey. Köyümüzde çok güzel bir huzur ortamı var. Bu terör olaylarının bitmesi gerçekten çok iyi oldu. İnşallah bu huzur ortamı hep devam eder."

Kaynak: AA