Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kerem Kınık, terör mağduru 10 bin aileye yardımda bulunduklarını, sığınmacılara müteveccih de psikososyal dayanak noktası ve Türkçe eğitimi verecek maşer merkezleri açmaya hazırlandıklarını bildirdi.

Kınık, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, yıldırı zımnında kıygın bulunan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki yurttaşlar düşüncesince seferberlik başlattıklarını söyledi.

Mağduriyetlerin giderilmesi dair şubeler arası el birliği gerçekleştirildiğini anlatım fail Kınık, en önce Diyarbakır ve Siirt'te dü geri hizmet özek kurulduğunu anlattı.

Kınık, Türk Kızılayı'nın 30'u fazla şubede 5 bin yöresinde aileye Kızılay Kart dağıttığını aktararak, 'Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı eliyle kartlara maaş 120'şer liralık imla yapıyoruz. Onlar da zat gereksinimlerini gidermiş oluyorlar' dedi.

'Paketi april ayında bekliyoruz'

Sığınmacılara müteveccih çalışmalarını özetleyen Kınık, Türkiye'nin AB'den almış olduğu destekten birlikte bölümün Kızılay çeşidinden kullanılacağını belirterek, bu kapsamda Şanlıurfa, Konya ve İstanbul'da açtıkları maşer merkezlerinin sayısını 16'ya çıkaracaklarını bildirdi.

Kınık, şu detayları verdi:

'Bu merkezlerde Türkçe öğretme, dizge kazandırma, psikososyal dayanak noktası ödeme faaliyetleri yürütüyoruz. Özellikle ufaklıklara müteveccih içtimai dayanak noktası çalışmalarımız oluyor. Vatandaşlık adalet ve ödevlerinin öğretilmesi dair da maşer merkezlerinde icraat gerçekleştireceğiz.

3 bilyon avroluk yardımın 40 milyon avroluk kısmı, Dünya Gıda Programı işbirliğiyle Kızılay eliyle harcanacak. Kızılay Kart eliyle bu 40 milyon avro, gerekseme sahibi kadınlara, dullara ve yetimlere dağıtılmaya başlanacak. Ayrıca 38 milyon avroluk birlikte iane paketi şimdi gelecek. Bunu da 16 maşer merkezine harcayacağız. Bu paketi de april ayında bekliyoruz. 16 maşer merkezini başta Suriyelilerin derin yaşamış olduğu bölgeleri belirleme ederek belirleyeceğiz. Şu an araştırı yapılıyor. En akıllıca noktaları belirleme yazar oralara maşer merkezi açacağız.'

Kaynak: AA