Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,  Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde ölü açımı işlemi tamam ve kimliği belirleme edilmiş cenazelerin aileleri çeşidinden tasdik alınmaması yerinde 3 gündüz içre mülki hile amirliği vasıtasıyla defnedilmesine müsaade verilmesine bağlı düzenlemeye karşı, HDP çeşidinden silme davası açılması dair değerlendirmelerde bulundu.

Diyarbakır Sur'da, Cizre'de, Silopi'de bitmeme fail sokağa çıkacak yasakları uygulandığını anımsatan Bakan Bozdağ, burada PKK yıldırı örgütü teröristleriyle asayiş güçleri görünürde çatışmaların sürdüğünü, asayiş güçlerinin, yıldırı eylemlerine vatandaşların dirilik ve servet emniyetini korumak, amme düzeni ve güvenliğini bünye düşüncesince canı pahasına uğraş yürüttüğünü belirtti.

Bozdağ, 'Bu uğraş esnasında martir edilen askerimiz, polisimiz mevcut fakat yaşamını kaybeden teröristler de var. Hayatını kaybeden teröristlerin ortak bölümü yıldırı örgütünün teröristleri çeşidinden alınıyor. Bir bölümü da asayiş güçleri çeşidinden alınıyor, adli tababet incelemesi, ölü açımı edilmek kabilinden ilgilendiren bölgelere veriliyor' ifadesini kullandı.

Otopsilerden sonraları kimlikleri belirlenenlerin ailelerine tasdik edildiğini özetleyen Bakan Bozdağ, şöyleki konuştu:

'Maalesef aileler, yıldırı örgütünün baskıları dolayısıyla cenazelerini gelip almadılar. Bu vaziyette talimatname cenazelerin belediyeye verilmesini de öngörüyor. Belediyelere cenazeleri alın diyerek öneri ediliyor, belediyelerin hiçbirisi cenazeleri almıyor. Ama beraber HDP milletvekilleri, PKK yıldırı örgütüne destekleyici çevrelerin hepsi, mevki bizlere cenazelerimizi vermiyor diyerek bölüt yaymaca yapıyor. Cenazeleri ailelere öneri ediliyor, eş benimseme etmiyor, belediyeye veriyor, şehremaneti benimseme etmiyor fakat mavera taraftan da cenazelerimiz görünürde kaldı, mevki bizlere cenazelerimizi vermiyor diyerek yaymaca yürütülüyor.'

'Cenazelere orada hürmet göstermiyorlar'

Bunun üzerine, Adli Tıp Kurumu Yönetmeliğinde ortak başkalık yapıldığını ve bu değişikliğe gereğince kimliği belirleme edilen cenazelerin aileleri çeşidinden 3 gündüz içre tasdik alınmadığı takdirde, defnedilmek kabilinden belediyeye yahut mülki amirliğe verileceğini kaydeden Bozdağ, değerlendirmelerine şöyleki bitmeme etti:

'Belediye almıyor, o devir kime vereceğiz, yönetmeliğe mülki amirleri arttırma ettik. Mülki amire vereceğiz. Mülki emir de bu defin işlemlerini, bu konudaki düzenlemelere akıllıca biçimde yapacaktır. Bu aranjman yapıldıktan sonraları cenazeler gelindi, makbuz fakat ne oldu, defin işlemi yapılmış oldu mı, yapılmadı. Daha önceki cenazeleri almayan belediye, cenazeleri tasdik meydan ailelerden aldı ve cenazeleri mezbahaneye koydular. Şu anda defin düşüncesince ailelere tasdik edilen cenazelerin, aileler çeşidinden defin işlemi yapılmadı. Bunun yıldırı örgütünün aileler üzerinde kurduğu bası dolayısıyla yapılmadığı baş döndürücü açık. Daha önceki gelip cenazeleri morgdan almayan, kendine öneri edilmesine rağmen, benimseme etmeyen belediyeler, bu kez cenazeleri aldılar fakat morga koydular, odada bekletiyorlar. Resmen baş döndürücü bariz söylüyorum, PKK yıldırı örgütü ve bölgedeki şehremaneti başkanları bu cenazelerin üstünden ayrı ortak yaymaca gerçekleştirmek düşüncesince emek vermek yürütüyorlar. Cenazelere orada hürmet göstermiyorlar.'

Bölgede yaşayanların fideist gereği, cenazelerin toprakla buluşturulması, ortak an olsun bekletilmemesi icap ettiğini vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

'Maalesef cenazelerin hem defnine müsaade vermiyorlar aynı zamanda ailelerin elinden cenazeleri baskıyla alarak oradan mezbahaneye cenazeleri koymuş durumdalar. O sebeple yönetmelikte dünkü ortak başkalık ika gereksinimi hissettik. Bu başkalık de bugün, erte Resmi Gazete'de yayımlanabilir. Bundan ahir süreçte dünkü yönetmeliğe gereğince hamle atılacaktır. Şu anda devletin elinde olup da ailesine tasdik edilmeyen cenaze yoktur. Devlet, elindeki cenazeleri ailelerine teslimini öneri etmiştir, meydan dört başı mamur ailelere de cenazelerini tasdik etmiştir. Cenazeleri defnettirmeyen, PKK yıldırı örgütüdür. Terör örgütü cenazelerin üstünden yöntem yapmak, halkı devlete gönül rahatlığı kızıştırmak düşüncesince ortak planlama içerisindedir. Cenazeleri görmek düşüncesince bu definlere bariyer olmaktadır.'

Kaynak: AA