ANKARA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Suriye-Irak bağlamında, Ortadoğu denkleminde Türkiye'nin güçlü bir aktör olmasını istemeyenlerin de bu anlamda terör örgütlerini, taşeron örgüt olarak kullandıkları aşikardır. Maalesef ortaya son derece acı verici bir tablo çıkıyor. Türkiye bununla ilgili gerekli tedbirlerini alıyor' dedi.

Kurtulmuş, Habertürk Televizyonu'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Türkiye'nin 20 Temmuz'dan bu yana, son derece sistematik bir saldırı altında olduğunu anlatan Kurtulmuş, 'Sanki bir yerde planlanmış, bunun bir stratejik zamanlaması da yapılmış ve her saldırıyla birlikte Türkiye'ye bir türlü cevap verilmiş ya da Türkiye'ye mesaj verilmiş olan saldırılar zincirini yaşıyoruz' diye konuştu.

Önce Suruç, arkasından Ankara ve daha sonra da İstanbul Fatih'te saldırılar gerçekleştiğine dikkati çeken Kurtulmuş, Türkiye ne zaman belli bir şekilde siyasi ve iktisadi bakımdan yükselişe geçse, Türkiye'nin önüne önce sağ-sol çatışmaları, birtakım iç kavgalar, darbeler getirildiğine işaret etti.

'Şimdi de de uzunca bir süredir terörü maşa olarak kullanarak Türkiye'ye gözdağı vermek, Türkiye'nin ayağına çelme takmak, daha ileriye gitmesini, ekonomik ve siyasi reform süreçlerini tamamlayan, gerçekten dünya ile her alanda rekabet edebilen güçlü, büyük bir ülke olmasını istemeyen çevrelerin, terörü maşa olarak kullandığından hiç şüphe yok' diyen Kurtulmuş, Suriye'de 5 yıldır yaşanan sürece dikkati çekti.

Suriye'de birinci dönemin iç savaş olarak tamamlandığını, ikinci döneminde de vekalet savaşlarının görüldüğünü belirten Kurtulmuş, 'Nedir o vekalet savaşları. Çoğu ülke, bu terör örgütlerini kullanarak, terör örgütleri üzerinden bölgesel ve küresel hakimiyetlerini artırabilecek bazı güç kazanımları elde etmeye çalışıyor. Hiç kuşkusuz, 20 Temmuz'dan sonraki bu saldırıların böyle özel bir anlamı da var. Suriye-Irak bağlamında, Ortadoğu denkleminde Türkiye'nin güçlü bir aktör olmasını istemeyenlerin de bu anlamda terör örgütlerini, taşeron örgüt olarak kullandıkları aşikardır. Maalesef ortaya son derece acı verici bir tablo çıkıyor. Türkiye bununla ilgili gerekli tedbirlerini alıyor' ifadesini kullandı.

'20 Temmuz'dan sonra bütün terör örgütleri, eş zamanlı olarak harekete geçirildi' diyen Kurtulmuş, o dönem geçici bir hükümet olmasına rağmen, büyük bir kararlılıkla terörün üstüne üstüne gidildiğini belirtti.

Sultanahmet'teki terör saldırısının ardından gündeme gelen istihbarat zafiyeti olduğu iddialarına ilişkin bir soru üzerine de Kurtulmuş, şunları kaydetti:

'Dünyanın en büyük istihbarat birimlerine sahip, en gelişmiş istihbaratlara sahip ülkelerde de terör olayları oluyor. Fransa'da, İngiltere'de, Londra Metrosu'nda, Amerika'da ikiz kuleler indiriliyor. Terör örgütlerinin böylesine maalesef son derece hain bir tarafı var. Ayırt edemiyorsunuz. Hele bir de Türkiyeyi düşünün. 911 kilometre Suriye ile sınırınız var, Irak sınırını da toplarsanız bin 251 kilometre ediyor. Sınırın her iki tarafında da istikrarsızlık var. Özellikle 911 kilometrelik Suriye sınırının karşı tarafının çok büyük bir kısmı, Türkiye'ye dost olmayanlar tarafından kontrol ediliyor. Dolayısıyla bir de Türkiye'ye girmiş olan 2 milyon 400 bini aşkın Suriyeli mülteci var. Buna rağmen istihbarat birimlerinin takip altına aldığı, şüpheli gördüğü, sürekli üzerinde analiz yaptığı çok sayıda insan var. O insanları takip ediyorlar, kontrol ediyorlar. Geçtiğimiz hafta Ankara'da bütün düzenekleri hazırlanmış, canlı bomba olacak insanlar yakalandı, onların yakalanmasıyla birlikte arkalarındakilere de kısmen ulaşıldı.'

Kaynak: AA