MARDİN

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak'ı ziyaretinde yaptığı açıklamada, terör sebebiyle Mardin'e ve diğer yerlere göç eden ailelerin barınma ve konut sıkıntısı yaşandığını, durumun geçici olduğunu ve zaman içerisinde çözüleceğini söyledi.

Göç eden insanların evlerine dönmesini için çalışıldığını dile getiren Ramazanoğlu, 'İnsanlar evlerine dönecekler, yeni imkanlar oluşturulacak. Biz devlet olarak herkesin yanındayız, bütün imkanlarımızı açtık' dedi.

Ramazanoğlu, bir gazetecinin 'Göç eden bazı ailelerde yaralıların bulunduğu ve bu yaralıları ailelerin korkudan hastanelerde tedavi ettiremediği' yönünde iddialar olduğunu aktarması üzerine, 'Böyle bir şey olamaz, bir yaralı varsa onun hastaneye gitmesi lazım, böyle korku efsaneleri, şehir efsaneleriyle de algı operasyonlarına fırsat vermememiz lazım' diye konuştu.

'Hedefimiz kız çocuklarını temel eğitimde tutmak'

Ramazanoğlu, çocuk gelinlere ilişkin soru üzerine, bölgede sık yaşanan bu vakaların önüne geçilmesi için ciddi çalışmalar yürüteceklerini kaydetti.

Çocuk gelinler için temel bir projelerinin bulunduğunu ifade eden Ramazanoğlu, şöyle devam etti:

'Bu projemizde temel hedefimiz, çocukları, özellikle kız çocuklarını 12 yıl boyunca okulda yani eğitimde tutmak. Kız çocuklarının Türkiye'de okullarda ortalama kalma süreleri son istatistiklere göre 6-7 yıl. Çocuklarımızı, birinci 4 yıl, ikinci 4 yıl ve üçüncü 4 yıl okulda tuttuğumuz takdirde 7 yaşında okula giren bir kız çocuğumuz 18 yaşında liseyi bitirmiş olacak. 18 yaşında liseyi bitirmiş olan bir çocuğumuz ister üniversiteye devam eder, ister iş hayatına katılır, isterse de evlenebilir. Artık 18 yaşını doldurmuş, kendi kararını verebilen bir birey olacak. Buradaki amacımız, 12 yıl boyunca temel eğitimde kız çocuklarımızı okulda tutmak.'

'Kız çocukları için yurt yapacağız'

Kız çocuklarını okulda tutacak yurtları yapmak için organizasyonları ve projeleri başlattıklarını belirten Ramazanoğlu, 'En hızlı şekilde Türkiye'nin neresinde ihtiyaç varsa illerde, ilçelerde ve kırsalda kalacak yeri olmadığı için okula gidemeyen bütün kız çocuklarımız için kız yurtları yapacağız. Ortaöğretim kız yurtları yapacağız' diye konuştu.

Muhabir: Nazmi Akyol-Mehmet Çalık

Kaynak: AA