ANKARA

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB Bakanlığında İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, İspanya'nın 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Türkiye'ye desteğini beyan ettiğini hatırlatarak, gösterilen destek için kendilerine teşekkürlerini iletti.

AB içerisinde Türkiye ve İspanya arasında çok yakın ilişkilere sahip olduğunu belirten Çelik, pek çok konuda iki ülkenin yakın anlayış içerisinde olduğunu ifade etti. Türkiye'nin AB'ye üyelik süresince İspanya'dan büyük destek gördüğünü söyleyen Çelik, özellikle terörle mücadele ve sığınmacılar konusunda iki ülkenin yakın anlayış içerisinde olduğunu da anlattı.

Sığınmacı krizi

Sığınmacılar konusunda yeni yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, "Türkiye'nin gerçekleştirdiği 18 Mart mutabakatı ile bir gün içerisinde 7 bin kişi Akdeniz'e açılırken artık bu sayı 20-30'a düşmüştür. Türkiye'nin gerçekleştirdiği ve başarıyla uyguladığı 18 Mart mutabakatının hükümleri bu insani dramın yönetilmesi açısından büyük bir başarı ortaya koymuştur." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Suriye toprakları içerisinde sığınmacılar için yerleşim yeri kurulması projesi" ifadelerini anımsatan Çelik, sığınmacı sorununun yönetilmesi konusunda bu uygulamanın son derece etkili bir mekanizma olacağını ifade etti.

Türkiye-İspanya arasında "Medeniyetler İttifakı Projesi"

Türkiye ve İspanya arasındaki Medeniyetler İttifakı Projesi'nin terör örgütlerinin beslendiği kaynakların kurutulması ve paylaşılan ortak değerlerin güçlendirilmesi açısından oldukça önem arz ettiğinin altını çizen Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Halep, Rakka, Musul, Irak ve Suriye'deki terör örgütleri ile mücadele konusu sadece bir Ortadoğu meselesi olarak AB'nin sırtını döneceği konular değildir. Bunlar doğrudan AB konuları haline gelmiştir. Buradaki her gelişme AB'nin ajandasının temelini oluşturmaktadır. Aynı şekilde de hepimizin ortak siyasi ajandasını da teşkil etmektedir."

Muhabir: Zuhal Demirci

Kaynak: AA