İstanbul’da yaşayan F.D adındaki vatandaş, özel sorununu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yazdı, altına bir de not düştü: Sümela Manastırı’nın tavanındaki freskde, İsa’ya ihanet eden havarinin sureti size benzetildi... Köşk, konuyu Turizm Bakanlığı’na havele etti, Bakanlık da Trabzon’dan inceleme istedi...

Sümela’ya “Havari, Gül’e benziyor” incelemesi!
Bir vatandaş, Sümela Manastırı’ndaki freskte yer alan hain havariyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e benzetince Köşk inceleme istedi.
İstanbul’da yaşayan F. D. adındaki vatandaş, özel bir sorununu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yazdı ve altına küçük bir de not düştü. Notta; eşiyle birlikte çıktıkları Karadeniz gezisinde Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı’nı da gördüklerini kaydeden F. D., manastırın tavanındaki Hz. İsa ve havarileri freskine dikkat çekerek, İsa’ya ihanet eden havarinin Cumhurbaşkanı Gül’e benzediği iddiasında bulundu.

 
Vatandaşın kanaati
Trabzon’da yayımlanan Kuzey Ekspres gazetesinin haberine göre F. D., “Havarinin figüründe sizin suretinizin kullanıldığını eşim tesbit ederek bana gösterdi ve üzülerek ifade etmeliyim ki bilerek ve istenerek böyle bir şey yapıldığı kanaati bende hasıl oldu” ifadesini kullandı. Bu not üzerine Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 18 Eylül 2012 tarih ve 19245 sayılı yazı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan konunun incelenmesini istedi. Bakanlığa bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ise 16 Ekim 2012 tarihinde Trabzon Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’ne yazı yazdı. Yazıda, konunun mahallinde koordineli olarak incelenmesi sonucu hazırlanacak raporun Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne verilmek üzere ivedilikle bakanlığa iletilmesini talep etti. Olaya konu olan havarinin Yahuda olduğu iddia ediliyor. Yahuda, İsa Peygamber’i ele veren havaridir. “İskaryot katil” anlamına gelen Latince kökenli bir sözcüktür (sicario). İsa’yı ele verdiği için “Yahuda İskaryot” olarak anılır. Geleneksel Hıristiyan görüşüne göre 30 gümüş dinara İsa’yı ispiyonlamış. Sonradan vicdan azabı çektiği için kendini asarak intihar ettiği söylenir. Başka bir rivayete göre de Yahuda hariç diğer havarilerin hepsi bir marangoza peygamberlik gelmesini çekemezler ve bir komplo kurarak İsa’yı ispiyonlarlar. Suçu da Yahuda’nın üstüne atarlar. 2006 yılında da National Geographic Society tarafından yaklaşık 1800 yıl önce yazılmış “Yahuda’nın Müjdesi”ne ulaşılmıştır.
 
 
 
Hz. İsa'yı 30 gümüşe satmış
Abdullah Gül’e benzetildiği iddia edilen havari, İsa peygamberi ele veren Yahuda! Hıristiyan inanışına göre, Yahuda 30 gümüş dinara İsa’yı ispiyonlamış.


haberinyeri