Kendilerini telefonda hâkim, savcı ve polis olarak tanıtarak, profesör, asker ve işadamları dâhil birçok kişiden para toplayan dolandırıcılar artık ağır ceza mahkemesinde yargılanacak. Benzer davalara emsal teşkil edecek soruşturma, geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Burhaniye’de sağlık memuru olan Levent Eryılmaz’ın telefonla bin 500 lirasını dolandıran 3 sanık hakkındaki dosyayı sulh ceza mahkemesi yerine ağır ceza mahkemesine sevk etti. Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı kabul etti, yargılama önümüzdeki günlerde başlayacak. Soruşturma konusu olay, Levent Eryılmaz’ın polise başvurarak dolandırıldığını bildirmesiyle ortaya çıkmıştı. Eryılmaz, ifadesinde, başından geçenleri şöyle anlattı: “Ankara Terörle Mücadele’de polis olduğunu söyleyen bir kişi beni aradı. Ardından telefonu Başkomiser Sadettin Aslan’a bağladılar. Bu şahıs da bana ‘Şimdi telefonu savcıya veriyorum.’ dedi. Sonra sesinden savcı olduğunu sandığım kişi, en yakın banka şubesine giderek hesabımdan bin 500 lira çekmemi istedi. Parayı 500’er lira olarak verilen TC kimlik numarası üzerinden sanıkların hesabına yatırdım. Ama paranın yeterli olmadığını ve kuyumcuya giderek nakit borçlanmamı istediler. Ben de şüphelenip karakola başvurdum.” 

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde ikamet eden sağlık memuru Levent Eryılmaz, polise başvurarak kendilerini polis, başkomiser ve savcı olarak tanıtan üç kişi tarafından dolandırıldığını bildirdi. Sanıkların hesabına bin 500 lira para aktaran Eryılmaz, ifadesinde, başından geçenleri şöyle anlattı: “Ankara Terörle Mücadele'de polis olduğunu söyleyen bir kişi aradı. Ardından beni Başkomiser Sadettin Aslan'a bağladılar. Bu şahıs da bana ‘şimdi telefonu savcıya veriyorum' dedi. Sonra sesinden savcı olduğunu anladığım bir kişi, bana en yakın banka şubesine giderek kendi hesabımdan bin 500 lira çekmemi istedi. Parayı 500'er lira olarak verilen TC kimlik numarası üzerinden sanıkların hesabına yatırdım. Ama sanıklar paranın yeterli olmadığını ve kuyumcuya giderek nakit borçlanmamı istediler. Ben de şüphelenip karakola başvurdum.”

Olayın ardından şüphelilerin yakalanması için soruşturma başlatıldı. Şüpheliler Barış Kamış, Emre Yıldırım ve Adem Kandemir, İstanbul'da yakalanarak gözaltına alındı. Savcılığa sevk edilen şüphelilerle ilgili Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi. İddianameyi hazırlayan Savcı Selçuk Cengiz, şüphelilerin mağdur Levent Eryılmaz'ı telefonla arayıp kendilerini polis ve savcı olarak tanıttıklarının altını çizdi. Bu yolla sanıkların Eryılmaz'dan bin 500 lira para aldığını kaydeden Cengiz, “Sanıklar daha sonra bu parayı 500'er lira halinde karışıklık yaratmak için birbirlerine yollamışlardır. Şüphelilerin suçu işlediklerine dair kuvvetli şüphe ve deliller vardır.” ifadelerini kullandı. Sanıkların ‘banka ve kredi kurumlarını araç olarak kullanmak suretiyle' dolandırıcılık yaptığını dile getiren Savcı Cengiz, 3 sanığa 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adlî para cezası verilmesini talep etti. İddianameyi tamamlayan savcılık, dosyayı, sulh ceza mahkemesi yerine ağır ceza mahkemesine sevk ederek emsal teşkil edecek bir karara imza attı. Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanılacak.

Haber Kaynağı: Zaman