GSD Holding, Tekstilbank’ta ortaklık, stratejik işbirliği ve hisse satışı için çalışmalara başladığını açıkladı.

Tekstilbank ve bankanın hakim ortağı GSD Holding hisseleri bankanın yabancı bankalarla satış için görüştüğü yönündeki kulis haberlerle hafta başından bu yana yükselişe geçmişti.

Bu gelişmeler üzerine bankadan, İMKB Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Şirketimizin 27/03/2013 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısında, ana hissedarı bulunduğu Tekstil Bankası A.Ş. ile ilgili olarak bankacılık sektöründeki muhtemel ortaklık, işbirliği ve/veya hisse satışı gibi stratejik opsiyonların tespiti ve değerlendirilmesi amacıyla gerektiğinde danışman firmalardan görüş ve destek almak da dahil olmak üzere çalışmalara başlanmasına karar verilmiştir.”

EN SON ALTERNATİF BANK SATILMIŞTI

Bu ay içinde Anadolu Endüstri Holding, Alternatifbank’ın yüzde 70.84 oranındaki hissesini Katar sermayeli Commercial Bank of Qatar’a (CBQ) satmıştı.

DAHA ÖNCE SATILAN BANKALAR 

Türkiye’de bankacılık sektöründeki ‘satış’ hareketliliği özellikle 2000’li yılların ortasına denk geldi. Yabancı ortakla yoluna devam eden bankaların yanı sıra birkaç bankada da çoğunluk hisse yabancılara satıldı. Yabancılara banka satışının ilk halkasında yer alan bankalardan biri Demirbank. Cıngıllıoğlu Ailesi’ne ait banka 2002’de HSBC’ye 350 milyon dolara satılmıştı.

Zorlu Holding’e ait Denizbank ise Mayıs 2006’da Dexia’ya satılmıştı. Denizbank’ın yüzde 75 hissesi, 2.4 milyar dolara Fransız-Belçika ortaklığı olan bankacılık grubu Dexia’ya satılmıştı. Dexia’da geçtiğimiz yıl Denizbank’ı Sberbank’a sattı.

2006 yılında satılan bir diğer banka ise Finansbank oldu. İşadamı Hüsnü Özyeğin’in kurucusu olduğu bankanın yüzde 46 hissesi ve kurucu hisselerinin tamamı Yunan NBG’ye 2.8 milyar dolar satıldı. Fiba Holding’in Finansbank’ta kalan yüzde 9,68’lik hissesi de 2008’de NBG’ye 697.15 milyon dolara satılmıştı.
Yine 2006’da satışı yapılan bir diğer banka ise Tekfenbank oldu. Yunanlı EFG Eurobank bankanın  yüzde 70 hissesini satın aldı.

Bir diğer banka satışı ise Haziran 2007’de gerçekleşti. OYAK bünyesindeki Oyakbank’ın yüzde 100 hissesi 2 milyar 673 milyon dolara Hollandalı ING Group’a satıldı.

sözcü