ANKARA - DİLDAR BAYKAN

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Arakan'dan Bangladeş'e büyük bir göç dalgasına yol açan Müslümanlara yönelik şiddet olaylarının zirve yaptığı 25 Ağustos'tan bu yana kamplara sığınan 521 bin 264 Arakanlı Müslüman'a 742 bin avro (yaklaşık 3,6 milyon lira) tutarında acil insani yardım ulaştırdı.

Bangladeş'in Cox's Bazar kentindeki kamp alanlarında 17 farklı bölgede yaşayan Arakanlı Müslümanlara yardım eli uzatan vakıf, buradaki sığınmacılara gıda, hijyen, giyim, mutfak ve barınma malzemesi yardımında bulunuyor.

Dağıtılan yardımlar, bir ailenin aylık yiyeceğini karşılayacak nitelikte.

Bölgede açtığı koordinasyon merkezi sayesinde yardım faaliyetlerini sürdüren vakıf, kamplardaki yaşam koşullarının iyileştirilmesi için de çalışmalarını sürdürüyor.

TDV, kamplarda 10 su kuyusu, 5 mescit, bir eğitim merkezi açtı ve kampların bulunduğu tepeleri birbirine bağlayan 5 köprü inşa etti.

TDV'nin kamp bölgesinde kurduğu çadırların yer aldığı ve kampların diğer bölgelerine göre imkanları bir nebze daha iyi olan tepe de Arakanlı sığınmacılar arasında "Türk Tepesi" olarak anılıyor.

Bölgedeki faaliyetlerini sadece kamplarla sınırlı tutmayan vakıf, kamplar dışında kalan Arakanlı Müslüman ailelere barınma ve giyim yardımı ulaştırıyor.

Arakanlı Müslüman kamplarındaki en büyük sorun barınmadan sonra hijyen. Bölgede tuvalet ve banyo nadiren bulunuyor. TDV, bu kapsamda kamplarda 15 tuvalet ve 8 duş kabini inşa etti.

TDV'nin Arakanlı Müslümanlara yönelik yardımları bölgede 2012'de patlak veren krizden bu yana sürüyor.

Arakanlı Müslümanlara bugüne kadar toplam 15 milyon lira yardım ulaştıran TDV, bölge halkına Ramazan ayında iftarlar veriyor ve kurban hisselerini Arakanlı Müslümanlara ulaştırıyor.

Eğitim konusunda da çalışmalarda bulunan TDV, kendi ülkelerinde eğitim haklarından mahrum bırakılan 4 bin 134 Arakanlı Müslüman'a sığındıkları Bangladeş, Pakistan ve Malezya'da burs sağlıyor.

Ayrıca Bursa Uluslararası Murat Hüdavendigar, İstanbul Bayrampaşa, Fatih Sultan Mehmet ve Kayseri Şehit Ömer Halisdemir Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liselerinde de 11 Arakanlı Müslüman vakfın bursları ile eğitim alıyor.

TDV ve Pakistan NGO World iş birliğiyle Karaçi kentine yerleşen Arakanlı Müslüman mülteci ailelerin çocuklarına yaygın öğrenim desteği sağlıyor. Yaklaşık 4 bin öğrenci bu destekten yararlanıyor.


Kaynak: AA