ANKARA - Barış Kılıç

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin "mahrem imamlar" iddianamesinde şüphelilerden Yılmaz Çoraközü'nün, 15 Temmuz'da TBMM'yi bombalayan eski Binbaşı Hasan Hüsnü Balıkçı'nın, kendisi ve arkadaşlarına harp okulundaki eğitim sırasında "Vatan haini" diye bağırdığı ifadesi yer aldı.

İddianameye göre, daha önce hava istihkam teğmen olan ve FETÖ içerisinde "Tolga" kod adını kullanan Çoraközü, İzmir'de askeri lisede eğitim görürken örgüt evlerine gittiğini, burada Fetullah Gülen'in videolarını izlediklerini anlattı. Birinci sınıfın sonuna doğru örgütten "kaçmaya" başladığını ifade eden Çoraközü, isimlerini verdiği 9 arkadaşının, askeri lise ya da harp okulundan "cemaatten olmadıkları" için atıldıklarını bildirdi.

Harp okuluna başladıktan sonra 3 ay kadar kimseyle görüşmediğini ancak sonrasında İzmir'deki lise eğitimi sırasında kendisiyle temas kuran "Üzeyir" adlı kişinin ankesörlü telefondan aradığını aktaran Çoraközü, "Görüşmek istediğini, görüşmezsek okul hayatımın biteceğini söyledi. Önce kabul etmek istemedim ancak sürekli artan tazminat miktarı aklıma gelince buluşmayı kabul ettim." beyanını verdi.

"Vatan haini"

"Yüzbaşı Faruk Erdoğan ve Üsteğmen Hakan Akbulut'un yine iyi arkadaşım B.I'nın da okuldan ayrılmasına sebep olduğunu düşünüyorum." diyen Çoraközü, o zamanki filo komutanı olan ve darbe girişimi sırasında TBMM'yi bombalayan Binbaşı Hasan Hüsnü Balıkçı'nın kendisine ve beraber eğitim yaptığı arkadaşlarına "Vatan haini" dediklerini söyledi.

Çoraközü, şunları kaydetti:

"Harp okulu 2. sınıftan 3. sınıfa geçişte Yalova'daki askeri eğitim kampına gittik. Orada arkadaşlarım M.A.A, T.T. ve isimlerini hatırlamadığım birkaç arkadaş daha vardı. Bizlere ağustos sıcağında, patika yolda çıplak ayakla, boynumuzdaki büyük kütüklerle 200 kişinin önünde eğitim yaptırdılar. Binbaşı Hasan Hüsnü Balıkçı ve Yüzbaşı Emrah Yorulmazlar, bana ve birlikte eğitim yaptığımız arkadaşlara 'Vatan haini' diyerek bağırıp çağırıyorlardı. Bu söze çok üzülüyorduk. Yaptığımız eğitimlerde bize söylenilen hakaretler beni çok üzüyordu. Hatta gece bıçağımla intihar etmeyi bile düşündüm. En yakın arkadaşım M.A.A. beni bu fikrimden vazgeçirdi."

İddianamede, Çoraközü'ne ilişkin değerlendirmede, "örgütsel anlamda üstleri ile düzenli olarak gizli toplantılar yaptığı, örgütsel anlamda üstlerinden aldığı talimatlar doğrultusunda hareket ettiği, gizli toplantılarda kurumuyla ilgili örgüt "abi"sine bilgi aktardığı, örgütün ideolojisini benimsediği, amacı doğrultusunda yaşamını sürdürdüğü, eylemlerinde süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk bulunduğu" ifade edildi.




Kaynak: AA