Ankara-
Balbay’ın 3. yasama yılına da cezaevinde girmesini protesto etmek için dün TBMM Çankaya kapısında Balbay’a Özgürlük Platformu ve milletvekillerinin katılımıyla eylem düzenledi.
 
Eyleme Ankara CUMOK’un yanı sıra gazeteciler ve çok sayıda CHP milletvekili de destek verdi. Eyleme Balbay’ın eşi Gülşah Balbay da katıldı. İzmir’den otobüsle gelen Balbay’a Özgürlük Platformu üyeleri Balbay’ın fotoğrafının bulunduğu tişörtler giydi. Gruptakiler “Milli iradeye özgürlük”, “Vekilimizi Meclis’te görmek istiyoruz”, “İzmirliler tutsak seçmen değildir” dövizleri taşıdı. Toplanan kalabalık, “Benim milletvekilim, mutluyum, gururluyum, tutsağım” yazılı bir pankart açtı. Gruptakiler demokratikleşme paketi kapsamında kaldırılacağı açıklanan andımızı okudu ve “Balbay nerede biz oradayız” sloganları attı. Gruptakiler ağızlarını siyah bantlarla kapatarak, Balbay’ın yasama döneminin başında tutuklu olmasına tepki gösterdi. Platform adına konuşan Gürol Saygı, Balbay’ın da dahil olduğu 7 vekilin hala tutuklu olduğunu belirtti. TBMM’nin bu ayıba son vermesi gerektiğini söyleyen Saygı, yasamanın vesayet altında olduğunu kaydetti. Saygı, “7 eksikli TBMM’de hükümetin önereceği savaş tezkeresi 7 oy farkla alınır ya da alınmazsa, çıkan sonuç ne kadar meşru olacaktır?” dedi. CHP İzmir Milletvekili Yüksel de yasama döneminin eksik başladığını belirterek, “İzmir’de 600 bin seçmenin oyu tutukludur” dedi. 
 
Balbay’ın eşi Gülşah Balbay, yeni yasama yılının açılışında Balbay’ın Sincan Cezaevi’nde tutukluğunun 5. yılını yaşadığını ifade etti. Balbay’ın yasama faaliyetlerine katılmadığını söyleyen Balbay, “Bu Türkiye demokrasisinin en utanç verici dönemidir. Mustafa Balbay’la birlikte 7 vekilimiz yeni yasama dönemine cezaevinde girmiştir. Bizler halk olarak bunu hazmedemiyoruz. Şimdi sormak istiyorum, AKP’li vekillere seslenmek istiyorum: Sizin demokrasiden anlayışınız nedir?” diye konuştu. Gülşah Balbay, şöyle devam etti:
 
“İzmir’e gittiğinizde halktan hangi cesaretle bana oy verin diyeceksiniz? Sizin demokrasiyi kendi geminiz olarak görüyorsunuz. Kaptanı sizlersiniz, halkı da küreği çeken forsalar olarak algılıyorsunuz. Ama bu gemi daha fazla gitmez. Halk artık kürek çekmeyi bırakacak. Şu anda tek dileğim siyasi parti genel başkanlarının bir araya gelerek tutuklu vekil sorununu çözmesi. Eksik çalışan bir Meclis’le nasıl demokrasi paketi yönetiliyor?”

Cumhuriyet