TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde faili meçhul olayları inceleme amacıyla kurulan alt komisyon, 1980'de Kars'ta gözaltına alan Cemil Kırbayır'ın "işkence ile öldürüldüğü" sonucuna ulaştı. Komisyon, dönemin MİT, emniyet ve askeri yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Dönemin MİT Kars İl Müdürü Engin Yenilmez, polisin, "Kırbayır kaçtı" iddiasına inanmadığını açıklarken, işkencenin varlığını itiraf etti. Komisyon, 2004'ten bu yana kayıp olan İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Tolga Ceylan'ın ise gözaltına alındıktan sonra kaybolmadığını, bir asayiş olayı olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaatine ulaştı.

POLİSLE MİT'Çİ TARTIŞTI

Kırbayır'ın 103 yaşındaki annesi Berfo Nine'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Dolmabahçe'de buluşması sonrasında komisyon harekete geçmişti. Alt komisyon inceleme kapsamında dönemin Kars İl Emniyet Müdürleri Salih Işık, Burhanettin Özdemir, Ali Aykut Demirden ve 1. Şube Müdürü Mehmet Haytan, polisler Ömer Bursalı, Ergün Tosunöz, Mehmet Aktaş ve Mehmet Ali Akın ile görüştü. Polisler, Kırbayır'ı MİT'çilere teslim ettiklerini, sorgunun onlarca yapıldığını savundu. Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, daha sonra yine dönemin MİT Kars İl Müdürü Engin Yenilmez ve personeli Zeki Tunçkollu'nun ifadesi alındı. Halen MİT'te görevli bulunan Tunçkollu, kendilerinin sorguya katılmadığını, sorumluluğun polislere ait olduğunu iddia etti. Yenilmez, "Cemil Kırbayır, yer gösterme için götürüldüğü zaman kaçmış. Ben buna inanmadım, yine de inanmıyorum ama... Öldüyse işkenceden ölmüştür başka nedenle ölmesi mümkün değil ki sorgudaki kişinin" dedi.

Yenilmez, komisyonun; "ceset ne yapılır" sorusuna ise, "Bir şekilde yok ederler" yanıtını verdi.
Polisler ise imzaları olan tutanakları hatırlamadıklarını söyledi. Komisyonda MİT'çi Zeki Tunçkollu ile polis Mehmet Haytan da tartıştı. Tunçkollu sorguya katıldıklarını itiraf ederken, komisyon üyelerini, "Sizi yukarıya bildireceğim" diye tehdit etti. Komisyon, Sıkıyönetim Komutanı ve İrtibat Subayı'nın kimler olduğunu sorduğu Milli Savunma Bakanlığı'ndan yanıt alamadı.

Kaynak : http://www.internethaber.com/berfo-nineye-simdi-de-rapor-soku-349045h.htm#ixzz1NLlPf3lz