ANKARA - Ayşenur Sağlam

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, esnaf, tacir, çiftçi, üretici örgütü ve serbest meslek erbabının finansmana erişimini kolaylaştırmak, rekabet güçlerini artırmak amacıyla hazırlanan Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu'nun 1 Ocak'ta yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Rehin işlemlerinin Taşınır Rehin Sicil Sistemi (TARES) üzerinden gerçekleştirildiğine dikkati çeken Tüfenkci, 5 Mayıs itibarıyla taraflarca sicil birimlerine bin 751'i elektronik, 831'i yazılı toplam 2 bin 582 başvuru yapıldığını söyledi.

Tüfenkci, taşınır rehni karşılığında finansman imkanından en fazla yararlanan grubun esnaf olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Tescil edilen 2 bin 506 rehin sözleşmesi karşılığında ticari aktörlere ilk 4 ayda 5,5 milyar lira, 3,5 milyar dolar ve 123 milyon avro olmak üzere toplamda yaklaşık 20 milyar liralık finansman sağlandı. Bu rakamın önümüzdeki süreçte her geçen gün artış göstereceğini tahmin ediyoruz. Rehne konu edilen varlık türlerinde, makine ve teçhizat grubu başı çekiyor. Bu varlıkları hayvan ile ticari plaka ve ticari hat takip ediyor."

"Ham madde de teminat olabilecek"

Söz konusu kanun ile ticarette birçok değerin rehne konu olabildiğine işaret eden Tüfenkci, "Esnafımızın ham maddesi var, işleyip satacak ama elinde gayrimenkulü olmadığı için kredi istediğinde teminat veremiyor. Bu sistemle ham maddeler teminat olarak gösterilebilecek." diye konuştu.

Kaynak: AA