Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerin, 'özel statülü kontratlı personel' adına kamuda eylemli iştirakçi (4/d) adına ve ya kamunun kuracağı ayrıcalıklı şirketlerde istihdam edilmesini istediklerini bildirdi.

Arslan, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nde (EMD) matbuat personellerinin sorularını yanıtladı. Bir matbuat personelinin taşeron işçilerin kamuda 'özel statülü kontratlı personel' adına istihdam edilecek olmasıyla ait görüşlerini sorması ilişkin Arslan, şunları söyledi:

'Hükümetin açıklamış olduğu acemi heykel bizim düşüncesince filhakika şaşırtı oldu. Kamuoyu, hükümetten esas ve araştırma görevlisi işleri açıklamasını bekliyordu. Açıklanan üç husustan ikisi bizim de istem ettiğimiz konuydu. Biz kamuda taşeron işçiliğe sonuç verilmesi ile esas ve araştırma görevlisi iş yapılmadan hepsinin ekibe alınmasını istiyorduk. Ama hakeza acemi birlikte statüyle istihdam edilmelerini istemiyorduk. Çünkü bu acemi statüyle taşeron işçiler ne eylemli görevli ne de eylemli iştirakçi olabiliyor. Bu mevzuda hükümetle aramızda 180 etap ayırt var.'

'Maliye Bakanlığına acemi manken sunacağız'

Hak-İş adına tenkit ve taleplerini güzeşte hafta Maliye Bakanlığı yetkililerine ilettiklerini, bunun ilişkin Maliye Bakanının kendilerinden önerilerini birlikte manken adına sunmalarını istediğini tamlayan Arslan, 'Şimdi bu manken üstünde çalışıyoruz. Biz, taşeron işçilerin, 'özel statülü kontratlı personel' adına kamuda eylemli iştirakçi adına ve ya kamunun kuracağı ayrıcalıklı şirketlerde istihdam edilmesini istiyoruz. Bu çalışanların 4/d, doğrusu belgisiz süreyle çalıştırılan daima iştirakçi kadrolarına katılması bizim önceliğimiz. Bu statüyle taşeron işçiler adalet yitirilmesine uğramayacağı üzere acemi hukuk da nail olacak. Bununla birlikte, bu işçilerin amme kabilinden kurulacak KDV'den affedilmiş ayrıcalıklı iştirak ve şirketlerde istihdam edilmesini de başka birlikte alternatif adına masamızda duruyor' dedi.

Arslan, 'Taşeron işçiler, 'özel statülü kontratlı personel' olduğunda başıboş şişko kesim ve 52 günce ikramiye haklarını yitirmiş olacaklar' ifadelerini kullanarak, 'özel statülü kontratlı personel'lerin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun sağlamış olduğu avantajlarından yararlanamadığına da dikkati çekti.

Kaynak: AA