Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız son dönemde elektrik tasarrufu sağlayan cihazları satmak isteyen dolandırıcılar olduğu uyarısı yaptı. Enerji verimliliğini yaygınlaştırmaya çalışırken, bazılarının bunu kullanarak halkı kandırmaya çalıştığını vurgulayan Yıldız, “Sahtekârlara inanmayın” dedi. 

Bu konuda bakanlığın Bilgi Edinme Birimi’ne gelen bazı şikâyetlerin son dönemde yoğunluk kazanmaya başladığını ifade eden Yıldız, “Bazı dolandırıcılar kendilerini bakanlık çalışanı olarak tanıtıp, vatandaşlara elektrik tasarrufu sağlamayan cihazlar satmaya çalışıyorlar. Bu kişiler elektrik faturalarını düşüreceği iddiasıyla sözde ‘Elektrik Tasarruf Cihazları’ satıyorlar. Ya da zaman zaman da telefonla arama yoluyla kimlik bilgilerinin teyidi gerekçesiyle kredi kartı numaralarını istiyor ve sonrasında ilgili kişilerin ciddi mağduriyetlerine neden oluyorlar” dedi. Yıldız, Enerji Bakanlığı tarafından desteklenen cihazlar bulunmadığını vurgulayarak, “Bu tip durumla karşılaşan vatandaşlarımızın en yakın emniyet birimine başvurması ya da savcılığa suç duyurusunda bulunmaları gerekiyor” dedi. 

Nasıl dolandırıyorlar!

“Enerji Tasarruf Genel Müdürlüğü Bilişim Teknolojileri’nde (böyle bir yer yok) çalıştığını söyleyen bir kişi beni aradı ve Enerji Bakanlığı tarafından verilen teşvik kapsamında elektrik faturalarında yüzde 30 tasarruf sağlayan bir cihazın bana verileceğini söyledi. Teşvikin ismime tanımlı olduğunu ve ismimin teyidi için kredi kartı bilgilerimi istediler. İlgili kişilerden şikâyetçiyim.” “Kendisinin TEDAŞ Elektrik Tasarruf Merkezi (TEDAŞ’ta böyle bir birim yok) adlı birimden aradığını belirten bir kişi beni aradı ve aylık fatura ödemelerimizden tasarruf edebilmemiz için sahibi olduğum kredi kartı numaramı bankadan teyit amaçlı talep ettiğinde bu bilgilerimi kendisine veremeyeceğimi belirterek görüşmeyi sonlandırdım. Bakanlığa bağlı böyle bir merkez ve çalışmalarınız var mı?” 
“Enerji Tasarrufu Genel Müdür-lüğü’nden aradığını söyleyen biri zorunlu olarak ‘Elektrik Tasarruf Cihazı’ almam gerektiğini belirterek kredi kartı bilgilerimi istedi.” “Bakanlığınıza bağlı Elektrik Tasarrufları Genel Müdürlü-ğü’nden aradıklarını beyan ederek, elektrik tasarrufu cihazı ile elektrik faturalarında 10 yıla kadar tasarruf yapıldığını beyan ederek telefonla arandım. Böyle bir müdürlüğü ilk defa duyduğum için bakanlığınıza bağlı böyle bir müdürlük mevcut mu ve böyle kampanya yapılıyor mu?” 
“Enerji Bakanlığı işbirliğinde faaliyet gösterdiklerini söyleyen biri beni aradı ve fatura azaltılmasına yönelik bir cihazdan bahsettiler. Cihazın sadece yanan ışıkla aktif olacağını ve yüzde 30’a yakın fatura-yı düşük ödeyebileceğimizi söylediler. Benim tüm adres bilgilerimi biliyordu ve ilk 4 hanesi dışında kredi kartı numarasını vermemi istediler. Ama hangi banka olduğunu ve kredi kartı türünü sordular. Bu şekilde ilk 4 haneyi bilmek mümkün.”

NEŞE KARANFİL - [email protected] / Arşivi-Radikal