ANKARA - Sultan Çoğalan

Ermeni iddialarıyla ilgili önergeyi 2005 yılında oybirliğiyle kabul eden Alman Federal Meclisi, yarın 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteleyen tasarıyı görüşecek. Alman Meclisi, 2005'te onayladığı önergede, olaylar doğrudan ''soykırım'' olarak nitelendirilmemişti.

Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Başkanı Alev Kılıç, AA muhabirine açıklamasında Almanya'nın ilk defa Ermeni tasarısını kabul etmediğini, 2005'te konuyla ilgili bir tasarının parlamentodan geçtiğini ancak o tasarıda "soykırım" sözününün bulunmadığını hatırlattı.

Kılıç, tasarının parlamentodan geçmesi halinde Türkiye-Almanya ilişkilerinin olumsuz etkileneceğini anlatarak, "Türkiye, Almanya'nın Türkiye'ye bakışının dostça olmadığını görecektir." dedi.

Kılıç, dünyada bugüne kadar 26 parlamentoda Ermeni iddialarını içeren kararlar alındığını anımsattı.

Tarihi konuların siyasete malzeme olmaması, tarihçilere bırakılması gerektiğini vurgulayan Kılıç, "Alman Parlamentosunun böyle bir kararı bugünkü koşullarda almasını, almaya cüret etmesini şaşkınlıkla karşılıyorum. Türkiye'ye karşı düşmanlık dışında bir tanımlama yapamıyorum. Bu dostça olmaktan öte düşmanca bir yaklaşım olmaktadır. Hakikaten bu soruna bir çözüm bulunmak isteniyorsa bu çözüm değil çözümü zorlaştırmaya, tarafları kızıştırmaya, kışkırtmaya yönelen bir adım olacaktır." diye konuştu.

"Türkiye'nin bunu kavga vesilesi olmaktan çıkartması lazım"

Eski AB Bakanı ve Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ise Türk-Alman ilişkilerinin geliştirmenin yanı sıra geri kabul ve vize serbestisi konularında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in çok yapıcı rolünün olduğunu dile getirdi.

Dedeoğlu, "Bu tasarının parlamentoya gelmesi Merkel-Türkiye yakınlaşmasını sabote eden bir içeriğe sahip. Türkiye'nin Avrupa ile 'kavga' etmesini arzu eden bir eğilim. Türk-Alman ilişkilerini bozmaya yönelik bir girişim. Sanıyorum böyle bir yakınlaşmayı stratejik olarak istemeyen ülkeler var. Bunu düşündüğümüz de bunun arkasında Rusya'nın bu yakınlaşmadan rahatsız olduğunu düşünüyorum. Diğer Avrupa ülkeleri bir yana, stratejik anlamda Rusya'nın bu yakınlaşmadan hoşlanmadığını, bunu biraz sabote edecek bir kaşıma yaptığı düşünüyorum. Tam da Putin'in 'İlişkileri normalleştirmek lazım' demesinin belki bununla da bir bağlantısı vardır" şeklinde konuştu.

Dedeoğlu, Ermeni iddialarının dünya meclislerine gelmesinin konunun rasyonel şekilde tartışılmasının önünü kapattığını belirtti.

Kaynak: AA