Anadilde savunma ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkân tanıyan yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. CMK ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, önemli düzenlemeler içeriyor. Yasanın ‘tercüman bulundurulacak haller’ başlıklı maddesinde yapılan düzenlemeyle, meramını anlatabilecek ölçüde Türkçe bilen sanık, iddianamenin okunması, esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek. Bu durumda sanık, savunma yapacağı oturumda tercümanını hazır bulundurmak zorunda olacak. Bu imkân, yargılamanın sürüncemede bırakılması amacına yönelik olarak kötüye kullanılamayacak. Bu imkân, soruşturma evresinde dinlenen şüpheli, mağdur veya tanıklar hakkında da uygulanacak. Bu evrede tercüman, hakim veya cumhuriyet savcısı tarafından atanacak.

    Hapis cezasının infazının hastalık nedeniyle ertelenmesi hallerine yeni bir erteleme nedeni getiriliyor. ‘Ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe’ hali de infazın ertelenmesi nedenleri arasına alınıyor. Buna göre; maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkûmun cezasının infazı, iyileşinceye kadar geri bırakılabilecek. Ağır bir hastalık veya sakatlığı nedeniyle cezaevinde hayatını idame ettiremeyen hükümlülerin cezaları Adli Tıp raporu veya tam teşekküllü hastane raporunun Adli Tıp’ın onayı üzerine savcılık tarafından ertelenebilecek.

    Tasarı, hükümlünün istemiyle infazın ertelenmesi şartlarından bazılarında değişiklik yapıyor, ayrıca erteleme kapsamı genişletiliyor. Buna göre, kasten işlenen suçlarda 3 yıl, taksirle işlenen suçlarda ise 5 yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine cumhuriyet başsavcılığınca ertelenebilecek. Erteleme her defasında bir yılı geçmemek üzere en fazla iki kez uygulanabilecek. Erteleme süresi içinde hükümlü hakkında kasten işlenen bir suçtan dolayı kamu davası açılması halinde, erteleme kararı kaldırılarak ceza derhal infaz edilecek.

EVLİ ÇİFTLER EŞLERİYLE                                         3 AYDA BİR GÖRÜŞEBİLECEK

Hükümlülere ödül olarak; azami ziyaret süresi uygulanabileceği gibi tek kişilik odalarda televizyon bulundurma imkânı, takdir belgesi, hediye veya tavsiye mektubu verilebilecek. Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan evli hükümlüler, 3 ayda bir kez olmak üzere 3 saatten 24 saate kadar eşleri ile ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın görüşme yapabilecek. Çocuk hükümlülere, 2 ayda bir kez olmak üzere 3 saatten 24 saate kadar ana ve babasıyla veya vasisiyle ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın aile görüşmesi yaptırılabilecek.

    Ölüm veya hastalık nedeniyle hükümlüye verilen ‘mazeret izni’nde de değişiklik yapılıyor ve hükümlünün nerede kalacağına açıklık getiriliyor. Hükümlünün izin süresi içinde gece konaklaması gerektiği takdirde kendi evi veya ana, baba, eş, kardeş veya çocuğunun evinde, güvenli görülen başka bir yerde veya gidilen yerde bulunan kapalı ceza infaz kurumunda kalmasına, güvenlik hususu değerlendirilmek ve gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle, gidilen yerin valisi tarafından karar verilecek.

İdamla ilgili çalışmamız yok

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bakanlıkta idam cezasının geri getirilmesiyle ilgili çalışma yapılmadığını söyledi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda soruları cevaplayan Ergin, anadilde savunma hakkına ilişkin düzenlemenin de sadece Kürtçe’yi kapsamadığını vurguladı. Yargılanma dilini değiştiren bir düzenlemeye müsaade etmeyeceklerini belirterek, “Yargılama dili Türkçe’dir. Tasarı, başka bir dilde kendini daha iyi savunabileceği ifadesi varsa kişinin, o dilde savunma yapmasına ilişkindir.” dedi.