MUĞLA - Burak Alper Kuş

Arjantin'de düzenlenen Gençler ve Yıldızlar Okçuluk Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Emircan Haney, "tarlada çalışsın" diyenlere inat başarılı olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Bencik Mahallesi'nde 7 yıl önce göreve başlayan okçuluğa meraklı aile hekimi Ejder Sözen'in teşvikiyle bu spora yönelen 15 yaşındaki Emircan Haney, Arjantin'de 2-8 Ekim'de düzenlenen Gençler ve Yıldızlar Okçuluk Dünya Şampiyonası'nda, Makaralı Yay Yıldız Karışık Milli Takımı'ndaki diğer sporcu Dilara Sevindik ile altın madalya kazandı.

Emircan, Gökhan Demirbaş ve Bünyamin Yankaç'ın da yer aldığı Makaralı Yay Yıldız Erkek Milli Takımı ile de dünya ikincisi oldu.

Milli sporcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okçulukla ilgilenmek istediğinde çeşitli sorunlarla karşılaştığını söyledi. Çevresindekilerin aldığı kararı doğru bulmadığını aktaran Emircan, ailesinin ve antrenörünün desteğiyle yoluna devam ettiğini dile getirdi.

Atıl vaziyetteki tütün deposunda kurulan bir takımla başarılar elde ettiklerini anlatan Emircan, "Okçuluk sporuyla ilgilenmeye başladığımda, 'Boşa zaman harcıyorsun, bu işin sana bir getirisi olacak mı?' diyenler oldu. Söylenenlere kulak asmayıp hedefime kilitlendim. Başarılı olduğumu görenler, kararımda ne kadar haklı olduğumu anladı." diye konuştu.

Baba Haney: Okçuluğu bırakması fikriden iyi ki vazgeçmişim

Milli sporcunun temizlik işçisi babası Osman Haney, okçuluğa merak sardığında oğlunun neler yaptığını görmek için antrenmanlarını izlediğini ifade etti.

İlk başlarda ön yargılı davrandığını fakat daha sonra gelen başarılı sonuçlarla yanıldığını gördüğünü dile getiren baba Haney, "Derslerinden geri kalıyor diye okçuluğu bırakmasını düşündüm. Ama oğlumun üzüleceğini düşünerek bu kararımdan vazgeçtim. İyi ki de vazgeçmişim. Evladımın ilk madalyasından sonra onun bu alanda başarılı olacağına inandım, destek verdim." ifadelerini kullandı.

Anne Haney: Oğlumun arkasında dimdik durdum

Anne Hafize Haney de evladının küçüklüğünde tahtalardan kendisine ok ve yay yaparak oyun oynadığını söyledi.

Oğlunun başarılı bir okçu olacağına ilk günden itibaren inandığını vurgulayan anne Haney, "Çevremizdekiler, 'Tarlada çalışması gereken çocuğu neden okçuluğa gönderiyorsunuz?' diyerek bizleri kararımızdan vazgeçirmeye çalıştılar. Aldırış etmeden, oğlumuzun arkasında dimdik durduk. Oğlumun sevinciyle sevindik, üzüntüsüyle üzüldük." dedi.

Antrenör Sözen: Sürpriz olarak değerlendirmiyorum

Antrenör Ejder Sözen ise Emircan Haney'in, yedi yıllık spor kariyerine 5 altın, 6 gümüş ve 5 bronz ile 2 Türkiye rekoru sığdırdığını, milli takımın gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Kendisinin mesai saatleri dışında, Emircan'ın ise derslerinden kalan zamanlarda antrenman sahası olarak kullandıkları atıl tütün deposunda buluşarak imkansız denilen şeyi başardıklarını ifade eden Sözen, "Bunu bir sürpriz olarak değerlendirmiyorum. Bu bizim yedi yıla yayılmış inanç ve hazırlık sürecimiz. İleri vadeli planlar ve hedefler koyup bu hedefe doğru yaklaşmaya çalıştık. Şimdi bunu başardık, çok mutluyuz." diye konuştu.

Kaynak: AA