ANKARA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ziraat odaları ve üretici örgütleri bünyelerinde istihdam edilen 5 tarım danışmanı için verilecek Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği'ne(TYDD) ilişkin hazırlanan tebliği Başbakanlığa gönderdiklerini belirtti.

Çelik, yazılı açıklamasında, "2016 Yılında Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkındaki Destekleme Tebliği"nin Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini ifade etti. Bu sene sadece tebliğde belirlenen ziraat odaları ve üretici örgütleri bünyelerinde istihdam edilen 5 tarım danışmanı için destek verileceğinin altını çizen Çelik, bu destek ödemesinin tarım danışmanı üzerinden yapılacağını kaydetti.

Tebliğde yer alan kuruluşlara her bir tarım danışmanı için yıllık 30 bin lira TYDD sağlanacağına dikkati çeken Çelik, tebliğin yayımı tarihinden itibaren 12 aylık hizmet sunumuna bağlı olarak 15 biner liralık iki dilim halinde ödeme gerçekleştirileceği bilgisini verdi.

Tarım danışmanlarının görev tanımları da belirlendi

TYDD'den faydalanmak isteyen kuruluşların, tebliğin yayımı tarihinden itibaren 20 gün içinde istenen belgelerle, tarımsal danışmanlık hizmet bürosunun bulunduğu yerdeki ilçe müdürlüğüne, ilçe müdürlüğü bulunmayan yerde il müdürlüğüne başvuracaklarını bildiren Çelik, tarımsal danışmanlık hizmeti alan tarımsal işletmelerin, hizmet karşılığı olarak tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşlara ödeyecekleri katkı payı ile ilgili düzenlemenin kaldırıldığını kaydetti.

Çelik, tarım danışmanlarının, işletme bazlı danışmanlık kapsamında bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmeler için ayrı ayrı görev tanımları yapıldığını belirterek, il veya ilçe müdürlüklerinin, tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kuruluşlarda istihdam edilen tarım danışmanlarına bakanlık uygulamaları hakkında eğitim verebileceğini ifade etti. Çelik, tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kuruluşlarda istihdam edilen tarım danışmanlarının bakanlık uygulamaları hakkında çiftçileri bilgilendirmesi yönünde de düzenleme yapıldığını kaydetti.

Kaynak: AA