Türkiye'nin ev sahipliğinde ilk defa düzenlenen ve 55 yakın devlet ve hükümet başkanının katıldığı Dünya İnsani Zirvesi'ne 173 ülkeden 10 bin kişi katıldı.

BM Genel Sekreteri Ban'ın girişimiyle BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'nin (UNOCHA) organizasyonunda 23-24 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştirilen zirvede, küresel insani yardım sistemi ve buna yönelik çözüm önerileri ele alındı.

BM Genel Sekreteri Ban ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmalarıyla başlayan zirvede, 7 yuvarlak masa toplantısı, 15 özel oturum ve 120 yan etkinlik yapıldı.

BM'nin resmi verilerine göre, zirveye 173 ülkeden 9 bin kişi katıldı. Türkiye'den katılım ise takriben bin kişi olurken toplam da 10 binin üzerinde katılım gerçekleşti. Zirveyi yurt içi ve dışından 900 medya mensubu takip etti. Zirveye 55 hükümet ve devlet başkanı katıldı.

Göç krizi, savaş, istikrarsızlık ve insani krizlerden etkilenlenen kesimlere nasıl yardım sağlanabileceğinin tartışıldığı zirvedeki konuşmalarda, ülkelerindeki iç savaştan kaçan yaklaşık 3 milyon Suriyeliye kucak açan Türkiye'nin Suriyeli misafirlere yönelik insani yardımları takdir toplayarak, örnek gösterildi.

Zirvede, gelecek dönemlerde küresel ölçekte insani yardım etkinliklerinin nasıl daha etkin hale getirilebileceği yönünde tartışmalar yapıldı.

"Zirve, mazlumların hayatlarında yeni bir dönemi başlatırsa amacına ulaşmış sayılır"

Zirvedeki konuşmalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin temel bir zihniyet değişiminin miladı olmasını dileyerek, "Bu zirve, ancak Afrikalı, Asyalı, Suriyeli, Iraklı çocuklar başta olmak üzere dünyadaki tüm mazlumların hayatlarında yeni bir dönemi başlatırsa amacına ulaşmış sayılır." ifadelerini kullanmıştı.

BM Genel Sekreteri Ban ise mülteciler ve göçmenlerin mutlaka ulusal ve kentsel kalkınma planlarına dahil edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, dünyada 2050'de 250 milyon insanın göç edeceğinden bahsedildiğini, bu kaçınılmaz gelecek adına çalışmalar yapmak, kaynak ve imkanları ortaya koymak ve çalışmaların birleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Zirve, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Ban'ın katıldığı ortak basın toplantısı ve kapanış programıyla sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderlerle görüştü

Zirvede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjeorge Ivanov, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa Sarraj, Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina, Tunus Başbakanı Habib Essid, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere zirve sırasında yaptığı ikili görüşmelerde Suriye meselesi, terörle mücadele, mülteci dramı, Türkiye-AB Eylem Planı gibi konular ele alındı.

Hoton Türkleri zirveyi renklendirdi

Zirvede ayrıca Türk Kızılayı, "5 Kıtadan 10 Çorba" etkinliği kapsamında, konuklara Türkiye, Suriye, Pakistan, Somali, Haiti, Endonezya, Filistin, Sudan ve Bosna'nın yerel çorbalarından ikram etti.

Dışişleri Bakanlığının zirve dolayısıyla düzenlediği "Turkey, A Nation United for Humanity/İnsanlık İçin Birleşen Millet, Türkiye" isimli sergi ise uluslararası katılımcılarından büyük ilgi gördü.

Dünya İnsani Zirvesinin açılış gününde çekilen aile fotoğrafında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Ban yan yana durdu.

Zirvenin en renkli anlarından biri ise TİKA'nin girişimiyle Türkiye'ye gelen Moğolistan'daki Hoton Türkleri müzik grubu "Altay Hangay", izleyicilere renkli danslarıyla keyifli dakikalar yaşattı. Grup, TİKA'nın fuar alanında yer alan standında sahne alarak katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.

Kaynak: AA