İSTANBUL

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, kurucularından olduğu Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının iftar programına katıldı.

Vakfın Eyüp'teki genel merkezinde düzenlenen programda konuşan Kahraman, Türkiye'de 1950 yılına kadar toplam 876 dernek kurulduğunu belirterek, "Dernek yok, sivil toplum kuruluşu yok, şeflik var. Ses çıkaramazsınız. Bütün fikir hayatı kontrol altındadır. 1950'den sonra demokrasi gelmiştir" şeklinde konuştu.

Kahraman, İlim Yayma Cemiyetinin 1951 yılında öncü bir vakıf olarak kurulduğunu anlatarak, "O maya, o ufacık tohum büyür, büyür, koca bir çınar olur, çok büyük hizmetleri oldu. Allah o 68 kişiden ve onlara destek verenlerden razı olsun, çok güzel günlere gelindi" dedi.

Geçmişte yaşanan zorlukların bugün yeteri kadar bilinmediğine dikkati çeken Kahraman, "Şimdi rahatız ama bu rahatın kıymetini bilmemiz lazım. Maziyi bilirsek, bugünü biliriz. Tarihimizi ve tarihi şahsiyetlerimizi unutmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Kahraman, Sultan 2. Abdülhamid'in, en önemli tarihi şahsiyetlerden birini olduğuna dikkat çekerek, onun döneminde özellikle eğitim alanında çok önemli hamleler yapıldığını vurguladı.

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının kuruluşu için özellikle 22 Aralık tarihini seçtiklerini belirten Kahraman, "Neden 22 Aralık diyoruz? 21 Aralık en uzun gecedir, 22 Aralık'ta günler uzamaya başlamıştır. O yüzden 22 Aralık'ı seçtik" şeklinde konuştu.

Muhabir: Uğur İslamoğlu

Kaynak: AA