Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerce ateşe verilen tarihi Kurşunlu Cami'nin, restorasyon çalışmalarının ardından 2017 yılı sonunda hizmete açılacağını bildirdi.

Sur ilçesinde teröristlere yönelik operasyonun ardından arama tarama çalışmalarının devam ettiği Fatih Paşa Mahallesi'nde PKK'lı teröristlerce 2 kez ateşe verilen ve halk arasında "Kurşunlu Cami" olarak bilinen Fatihpaşa Cami'nin son hali görüntülendi.

Saldırıda şadırvanı yıkılan, orijinal kapısı tamamen yanan, imam odası ve daha önce medrese olarak kullanılan bölümü ile altın varaklı minberi kullanılamaz hale gelen caminin çevresinde de teröristlerce yerleştirilen el yapımı patlayıcıların infilak etmesi sonucu büyük hasar oluştu. 1516-1521 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle "Kurşunlu Cami" diye de anılan ibadethanenin dış duvarlarında uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilen saldırıların izleri hala duruyor.

Restorasyon kısa sürede başlayacak

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sur ilçesindeki terör saldırıları dolayısıyla kültür varlığı 9 cami ile 2 kilisede tahribat oluştuğunu, bu eserlerin yeniden hizmete açılması için çalışmalara en kısa sürede başlayacaklarını bildirdi.

Evsen, şunları kaydetti:

"Terör olaylarından dolayı camimiz harap durumda. Özellikli bir cami dedim çünkü minberiyle, mihrabıyla ve ahşap yapılarıyla Diyarbakır'ın en güzel camilerinden bir tanesi. Bu güzel cami için inşallah en kısa sürede restorasyon çalışmalarına başlayacağız. 15-20 günlük süre zarfında buranın ihale aşamasını bitireceğiz. Hedefimiz, 2017 yılı sonunda restorasyon çalışmalarını tamamlayıp, camimizi hizmet açmaktır."

Kaynak: AA