Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının, müvekkillerinin mağdur olmaması için iddianamenin TRT spikerleri tarafından kapalı oturumda okunması talebini reddetti.
2012 yılındaki operasyonların ardından “askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma” suçlamasıyla haklarında 2 yıldan müebbet hapis cezasına kadar dava açılan 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu toplam 357 sanığın, İzmir 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamasına devam edildi.

İlk duruşmanın ikinci gününe, tüm tutuklu sanıklar ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Dünkü oturuma gelmeyen tutuksuz sanık Cem Asil de bugünkü duruşmaya geldi ve kimlik tespiti yapıldı. Dünkü oturumda TRT spikerlerinin iddianameyi kaldıkları yerden okumasına devam etmesinden önce sanık avukatları, mahkeme heyetinden taleplerde bulundu. Avukat Mahmut Yılmaz, iddianamenin açıklama kısmının okunmamasını, suç unsuru olmayan kısımların okunmasının bir faydası olmadığını, sanık hakları gözetilerek ya sonuç bölümünün okunmasını ya da kapalı oturumda okunmasını talep etti. Avukat Kemal Saraçoğlu ise, 24-25 Nisan’da sanıkların tutukluluk hallerine ilişkin söz hakkı verilmesini istedi. Taleplerle ilgili mütalaası sorulan Cumhuriyet Savcısı, sanıklarla ilgili kamu davasının bugüne kadar basında yer alması nedeniyle gizli yapılması konusunda herhangi bir zaruriyet bulunmadığını belirterek gizlilik talebinin reddini istedi.

SAVCIYA UYULDU
Mahkeme heyeti, savcının istemine uyarak, davanın genel ahlaka aykırı olmaması, kamu güvenliğini tehlikeye düşürecek olmaması, alenileşmesi ile bilgilerin basına sızdırılmasından dolayı kapalı oturumda gizli yapılması isteğini oybirliğiyle reddetti. Heyet, ayrıca, sanıkların tutukluluk halinin değerlendirileceği 26 Nisan’dan bir gün önce sanık avukatlarına söz vereceklerini de dile getirdi. Daha sonra TRT spikerleri tarafından iddianame, kaldığı yerden okunmaya devam edildi.
Bu arada, duruşmayla ilgili sıkı güvenlik önlemleri devam ederken, adliye binası çevresi dünkü protestoların aksine son derece sessiz ve sakin olduğu gözlendi.

Turaç TOP, Bahri KARATAŞ İZMİR (DHA)