Dış basın, geçtiğimiz haftadan bu yana Türkiye Suriye arasında yükselen tansiyonun son uçak kriziyle daha da yükseldiğine vurgu yaparken bu olayın Türkiye Rusya arasında da gerginliğe yol açabileceğine dikkat çekti.

İngiltere’de yayınlanan Telegraph gazetesi, Suriye’ye askeri kargo taşıdığından şüphelenilen yolcu uçağının Türk askeri jetleri tarafından Ankara’ya zorla iniş yaptırıldığını yazarken, herhangi bir misilleme olasılığına karşı Türk yolcu uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmamaları konusunda uyarıldığını aktardı.

Geçtiğimiz haftadan bu yana iki ülke arasında artan gerginliğe dikkat çeken gazete, haberinde ayrıca, Orgeneral Necdet Özel’in ‘Suriye borbardımana devam etmesi halinde daha büyük kuvvetle karşılık veririz’ sözlerine yer verdi.

Reuters: Türkiye Suriye’nin uçağını alıkoydu

Uluslararası haber ajansı Reuters, silah ve savaş mühimmatı taşıdığından şüphenilen yolcu uçağının Türk F-16’larınca Ankara’da indirildiğini duyurduğu haberinde,Türkiye’nin Suriye hava sahasını güvenli bulmadığı gerekçesiyle Türk uçaklarının Suriye’den uçmamaları yönünden uyarıldığını yazdı.

Financial Times: Türkler savaş istemiyor

İngiliz Financial Times gazetesi de Moskova’dan kalkan Suriye’ye ait sivil bir uçağın Türk savaş uçakları tarafından zorla indirilmesinin Türkiye Rusya ilişkilerinde de tansiyonu yükselteceği yorumunu yaparak Rusya’nın Türkiye’nin aksine Esad rejimini desteklediğini yazdı.

Gazete,Türkiye’de yapılan anketlerin Türklerin büyük çoğunluğunun savaşa karşı olduğunu ve Başbakan Erdoğan’ın Suriye tutumunu onaylamadıklarını gösterdiğini ifade etti. Financial Times, Türkiye’nin Suriye krizine rağmen bu ülkedeki şiddetten kaçan 100 bine yakın mülteciye kucak açtığını da vurguladı.

New York Times: Tansiyon yükseliyor

‘Tansiyon yükseliyor: Türkiye Suriye uçağını zorla yere indirdi’ başlığını kullanan New York Times gazetesi, olaydan sonra Şam ya da Moskova’dan buna karşılık acil bir yanıt gelmediğini bildirdi.

Gazete 19 aydır devam eden Suriye’deki Esad karşıtı ayaklanmalarda Türkiye’nin ev sahibi rol oynadığını yazarak, 100 bine yakın mültecinin şiddetten kaçmak için Türkiye’ye sığındığını aktardı.

Türkiye Suriye arasındaki yükselen tansiyonun Türkiye’nin NATO üyesi olmasından dolayı rahatsızlık verici olduğu yorumunu yapan New York Times, NATO Genel Sekreteri Rasmussen’in ‘gerekli olduğunda NATO, Türkiye’yi korumak için tüm gerekli planları yaptı’ sözlerine yer verdi.

Wall Street Journal: Suriye çatışması iki cephede büyüyor

Amerika’da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi ise haberi, ‘Suriye çatışması iki cephede büyüyor’ başlığıyla duyururken Türkiye’nin Şam ile gerilen tansiyonu Suriye’ye ait sivil bir uçağını Ankara’da zorla durdurarak yükselttiğini yazdı.