Tahliye planı uygulamada

© Libya’daki Türklerin yurda dönüşü ilk aşamada hava ve deniz yoluyla sağlanacak. Karayolu da seçenekler arasında.

BAHADIR SELİM DİLEK

TUNUS - Libyada geçen cuma günü patlak veren olaylarda yüzlerce kişinin yaşamını yitirmesinden sonra Türkiye, bu ülkeye şiddetten kaçın uyarısında bulundu. Ankara, Libyada yaşayan Türklerin tahliye edilmesi planını da yürürlüğe koydu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libyada insan hayatının güvenliğinin Türkiyenin birinci önceliği olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı sıfatıyla Genel Sekreter Thorbjorn Jagland ile birlikte geldiği Tunus yolunda gazetecilerin Libyadaki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiyenin Libyaya bakışının açık olduğunu belirten Davutoğlu, Libyanın her türlü şiddetten kaçınması, halkın taleplerine saygı duyulması, siyasal değişimin istikrarı bozmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Özgürlüğün güvenliğe feda edilemeyeceğini dile getiren Davutoğlu, Libya şiddetten ve insan yaşamlarının yitirilmesinden kaçınmalı ve kamu düzenini sağlamalı dedi. Ülkede bulunan Türk vatandaşların tahliyesine ilişkin soruları da yanıtlayan Davutoğlu, Maalasef Libyanın doğusundaki gelişmeler ciddi can güvenliği sorununu gündeme getiriyor. Muhtemel tahliye için talimatları verdik. 7 uçağımız hazır bekliyor. Ayrıca iki gemimiz Bingaziye doğru hareket halinde, bir gemimiz de Mersinden hareket etti. Ayrıca karayolu geçişi için de Mısırdan ve Tunustan girişimlerimiz sürüyor. Bütün bu imkânlarımızı kullanarak 25 bin vatandaşımızın en kısa zamanda ve en sağlıklı şekilde tahliyesine de çalışıyoruz diye konuştu.

Davutoğlu, Kaddafinin oğlu Seyfülislam Kaddafinin Libya İtalyanlara ve Türklere bırakmayacağız yönündeki sözlerine ilişkin, Dil sürçmesi veya yanlış bir tarihi algılama olarak değerlendiriyorum. Yoksa konuşmasının bütününde Türklerle ilgili bir olumsuzluk söz konusu değildirdedi.

Öte yandan Libyadaki olayların patlak vermesinden hemen sonra Dışişleri Bakanlığında 24 saat üzerinden çalışan bir kriz masası oluşturdu. Bu çerçevede de bir tahliye planı hazırlandı. Tahliye için 4 uçağın yanı sıra Bingazi Liman’ına iki gemi gönderilmesi kararlaştırıldı. İki gemi için de hazır oluntalimatı verildi. Gemilerin güvenliğinin askerler tarafından sağlanacağı kaydedildi.

İkinci bir seçenek olarak bu ülkedeki Trablusa uzak bölgelerde yaşayan Türk vatandaşlarının Tobruk üzerinden Mısırın İskenderiye Liman’ına, oradan da Türkiyeye getirilmesi planlandı. Tahliye için gönderilen uçaklarda, havaalanında güvenliğin sağlanması için özel harekâtçı polisler de yer aldı.