Cumhuriyet / Ankara- Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsünde görev yapan Yardımcı Doç. Dr. D.Ö.D, işyerinde yıllardır cinsel tacizve mobbing (psikolojik şiddet)e uğradığı gerekçesiyle, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu içinde oluşturulan mobbingalt komisyonlarına başvurdu. Olayı yargıya taşıdığı için üniversite yönetiminden baskı gören, hakkında soruşturma açılan D.Ö.Dye yardım eli uzatanlar da görevden uzaklaştırıldı. D.Ö.D, tacizcisiyle karşılıklı odalarda oturtulduğunu söyledi.

Yargı aşaması sürerken, üniversite yönetiminden baskıların sürmesi üzerine D.Ö.D, konuyu hem Meclise, hem de Cumhurbaşkanlığına taşıdı. Evli ve 3 yaşında bir çocuğu olan D.Ö.D. aynı bölümde görev yapan Dr. M. Hnin tacizleri nedeniyle birçok öğrencinin de eğitimini yarım bıraktığını belirtti.

M. H’nin tacizlerini internet üzerinden de sürdürdüğünü ve 21 Ekim 2009da posta adresinden cinsel içerikli mesaj ve fotoğraflar gönderdiğini belirten D.Ö.D, Olay başta enstitü yöneticilerine şifai olarak anlatılmıştır. Ancak olayla ilgili duyarsızlık ve rektörlük makamının olayın kapatılması yönündeki baskısı arka arkaya gelmiştir dedi.

 Emniyet tacizi belirledi

Rektörlük tacizci öğretim görevlisi hakkında işlem yapmak yerine, Enstitü Müdürü Asuman Karakayadan, D.Ö.Dnin de aralarında bulunduğu 5 kişinin görevden alınmasını istedi. Bunu kabul etmeyen Karakaya, görevinden istifa etti. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Karakayadan boşalan yere M.H’nin eşini atarken D.Ö.Dye baskılar arttı. Odasının kilidinin değiştirildiğini, bilgisayarına girişinin engellendiğini anlatan D.Ö.D. bunun üzerine olayı yargıya taşıdığını, savcılığın M.H’nin bilgisayarına el koyduğunu, emniyette de ifadeye götürüldüğünü belirtti.

Suç duyurusunun ardından emniyet incelemesinde cinseliçerikli maillerin M.H’ye ait bilgisayardan atıldığı belirlendi. D.Ö.D delilleri komisyona sunduğunu, M.H. ile karşılıklı odalarda oturduklarını ve bakışları ile tacizkârtavrını sürdürdüğünü söyledi.

Ayşe Sayın