Ula'nın Esentepe Mahallesi'nde 1999'dan bu yana hizmet veren 'Yörük Ali' adlı restoranda kahvaltılarda servis edilen, kavanozlar içerisinde satılan süt reçeli yoğun ilgi görüyor. İşletmenin ortaklarından Kerim Dedeoğlu, süt reçelini ablasının önderliğinde, 2014 yerel seçimlerinden önce kırsal Esentepe Mahallesi'nin kadınları tarafından üretildiğini belirtti. Kerim Dedeoğlu, İstanbul ile İzmir'deki lüks şarküterilere de sattıklarını belirttiği reçelin patentini almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını kaydetti.

'PATENT ALINCA İHRACATA DA BAŞLAYACAĞIZ'

Kerim Dedeoğlu, mahallerindeki süt reçeli üretiminin hikayesini ve bundan sonraki planları hakkında bilgi verip, şunları söyledi:'Yaklaşık 4 yıldır, işletmemiz bünyesinde doğal reçel ve turşular yapıyoruz. Son olarak da sütten reçel yaptık. Ablam Durdu İnce, köydeki diğer kadınlarla birlikte konuşurken bunu yapma fikri doğmuş. 

Fikirlerini bizlerle paylaştılar, olumlu yanıtımızı alınca da mahalleli kadınlar süt reçeli üretimine başladı. Şimdi Muğla'da sadece restoranımızda kahvaltılarda servis ediliyor, standımızda satışı yapılıyor. Bunun yanı sıra tadını, lezzetini öğrenip talepte bulunan İzmir ve İstanbul'da büyük şarküterilere de gönderiyoruz. Karşılaştığımız yoğun talep sonrası 'Yörük Ali ' markası altında patent başvurusunda bulunduk. Patenti aldıktan sonra da yurtdışına ihracata başlayacağız.'

'10 KİLOGRAM SÜTTEN 1 KİLOGRAM SÜT REÇELİ'

Dedeoğlu, süt reçelinin Türkiye'de, bazı yerlerde dondurma ve ıslak kek yapımında kullanılmasına rağmen henüz çok bilinmediğini, seri üretiminin de bulunmadığını vurgulayarak tarifini şöyle verdi:'Şekerpancarı ile süt, büyük kazanlarda odun ateşinde yaklaşık 7- 8 saat süresince sürekli karıştırılarak kaynatılıyor. Kıvam alınca ise soğumaya bırakılıyor. Yapımı çok zor ve yorucu. Kahvaltıda yenilebildiği gibi ayrıca ıslak kek ve dondurma yapımında da kullanılıyor.'200 gramlık kavonazlardaki süt reçeli 15 liradan satışa sunuluyor.

Kaynak: DHA