Cumhuriyet Ankara Büro- Meclis TV yayınlarını haftada 3 gün 5’er saatle kısıtlayan TRT ve TBMM’nin TRT Yasası’nda 2008’de yapılan değişikliği “göz ardı” ettiği ortaya çıktı. Yasada, yayınların düzenlenmesi için yeni bir protokol hazırlanması öngörülürken yayın süreleri 1995’teki protokole dayanılarak kısıtlandı. Yeni düzenleme TBMM ile TRT arasındaki uzlaşmanın sonucu olarak açıklanırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yayınların AKP’nin talimatıyla kısıtlandığını itiraf etti.

Meclis TV yayınlarının haftada 3 gün 5’er saat yayın yapması yönündeki düzenlemede TRT Yasası’nda 2008’de yapılan değişikliğin “göz ardı edildiği” ortaya çıktı.

Yasanın “TBMM ve Açıköğretim Yayınları ile Eğitim ve Öğretim Amaçlı Yayınlar ve Diğer Yayınlar” başlıklı 21. Maddesi’nde TRT 3’ten TBMM TV aracılığıyla Meclis’in çalışmalarının yansıtılacağı belirtilirken şöyle deniliyor: “TBMM faaliyetlerinin hangi ölçüde yansıtılacağı hususu, TBMM Başkanlığı ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü’nce birlikte hazırlanacak protokolle belirlenir.”

Bu hüküm uyarınca iki kurum arasında yeni bir protokol imzalanması gerekiyor. Yani 1995’te imzalanan protokol uyarınca yayınların kısılması yasal açıdan geçerlilik taşımıyor. 1995 tarihli protokolün, “Yayın süresinde değişiklik” başlıklı 5 maddesinde belirlenen yayın süresinin yansıtılan faaliyet için yeterli olmaması durumunda ve önemli hallerde durumun ayrıca değerlendirileceği belirtildi. Söz konusu özel haller için “Bütçe, hükümet programı, yabancı devlet adamlarının parlamentodaki konuşmaları gibi toplantılar” açıklaması yapıldı.

Meclis’in sesinin kısıldığı iddialarına karşı çıkan TRT ise sorunun aynı frekanstan iki kanalın yayın yapmasında yattığını savunuyor. Yetkililer sorunun temelli çözümü için yeni dönemde yeni bir kanal kurulabileceğini belirtiyor. Ancak televizyonlara yönelik frekans planlaması yapılmadığı için yeni kurulan kanallara karasal yayın izni verilmiyor.

Bu nedenle yeni kanalları izlemek için yurttaşların ya uydularının olması ya da dijital televizyon platformlarından herhangi birine abone olmaları gerekiyor.

Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili soru üzerine Meclis TV yayınlarının kısıtlanmasının AKP’nin talimatıyla yapıldığını itiraf etti. Muhalefetin TRT ile TBMM arasındaki protokolden haberi olmadığını savunan Erdoğan, “Bunlar bu anlaşmayı, bilmiş olsalar bizim iyi niyetimizi görürler. Biz geldiğimizde esneme olsun dedik baktık ki tamamen şov manzarası arz ediyor. Halkımızın da şikâyetlerini nazara alarak gerek TRT gerekse TBMM’ye grup başkanvekilliği olarak biz de ilettik. Bizim iktidarımızdan önceki protokol uygulamaya konulmuştur” dedi.

Cumhuriyet