ŞANLIURFA - MÜSLÜM ETGÜ

Suriye Türkmenleri Derneği Başkanı Ekrem Dede, Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'u kurtarma operasyonuna ilişkin, "ABD okyanus ötesinden gelerek burada bir yeni harita çizmeye çalışıyor ama Irak ile sınır komşusu olan Türkiye'nin girmesini kabul etmiyorlar bu çok anlamsız." dedi.

Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihe bakıldığında Musul'un da içinde bulunduğu bölgelerin Türk toprakları olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu topraklar üzerinde hakkı bulunduğunu söyledi.

Yeni bir döneme girildiğini ve Türkiye'nin dışarıda tutulmak istendiğini ifade eden Dede, "Türkiye'nin Musul'a girmesini kabul etmeyen Irak değil. Onlar zaten kukladır. Asıl istemeyenler ABD ve İran'dır. Çünkü yeni çizilecek haritada Türkiye'yi istemiyorlar." diye konuştu.

Türkiye'nin mutlaka Musul operasyonunda bulunması gerektiğini vurgulayan Dede, şöyle devam etti:

"Hem kendi güvenliği hem de orada yaşayan Sünnileri korumak için Türkiye bu operasyonun içinde olmalıdır. Fırat Kalkanı Harekatında başarılı olmuş bir ülkenin bu operasyonda olmaması çok yanlış. ABD okyanus ötesinden gelerek burada bir yeni harita çizmeye çalışıyor ama Irak ile sınır komşusu olan Türkiye'nin girmesini kabul etmiyorlar. Bu çok anlamsız. Oralarda Türkmenler ile diğer Sünnilerin yaşaması ve Türkiye'yi tehdit eden terör örgütünün bulunması Türkiye'nin bu operasyona girmesini haklı kılıyor."

"Türkiye demografik yapının değişmesine engel olabilir"

Suriye Türkmen ve Arap Aşiretleri Birliği Başkan Yardımcısı Ömer Dede ise Türkiye'nin Musul'a girmesinin bölgede yaşayan Arap, Kürt ve Türkmenlerin geleceği açısından önemli olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin operasyona katılmamasının "bölgenin demografik yapısının değişeceği" anlamına geleceğini aktaran Dede, şunları kaydetti:

"Türkiye operasyona katılırsa bölgenin demografik yapısının değişmesine engel olabilir bu nedenle Türkiye'yi istemiyorlar. Türkiye'nin mutlaka bu operasyonun içinde olması gerekiyor. Yoksa bölgedeki tüm Sünniler çıkarılarak yerine Şiiler yerleştirilecek. Türkiye'yi istemeyenler, 'Türkiye bu operasyona girmesin, Sünnileri bitirip yerine Şiiler yerleşsin' diye düşünüyorlar. Irak'ı bitirdiler, Suriye'yi bitirdiler bir tek Türkiye kaldı. Onlara engel oluyorlar. Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı biraz dengelerini bozdu. Türkiye Cerablus'a girerek oyunlarını bozmuş oldu. Türkmenler ve Araplar olarak Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasını istiyoruz ve desteğimizi her zaman vermeye hazırız."

Kaynak: AA