GAZİANTEP - Özkan Beyer

Suriye'deki iç savaşta babalarını kaybeden yetim çocuklar, Gaziantep'te çeşitli branşlarda kurslar ve psikososyal destekler sayesinde acılarını bir nebze olsun unutuyor.

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ensar Toplum Merkezinde Türk ve Suriyeli çocuklardan oluşan 800 kursiyere çeşitli eğitimler veriliyor. Merkezde şu ana kadar ulaşılabilen Suriyeli 80 yetim çocuk da evlerinden tek tek alınarak kurslara getiriliyor.

Fiziksel özellikleri ve yeteneklerine göre kurslara yönlendirilen çocuklar, geleceğe hazırlanıyor.

Babasını keskin nişancı öldürdü

Kursiyerlerden 11 yaşındaki Sidra Keyto, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'te 3 yıl önce babasının keskin nişancı tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Ailece Türkiye'ye sığındıklarını aktaran Keyto, "Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımla çok güzel vakit geçiriyorum, burada eğitim alıyorum. Çok mutluyum. Doktor olmak istiyorum. İnsanlara yardımcı olacağım. Suriye'de çok fazla yaralı çocuk gördüm. Yetim çocuklara yardımcı olmak için elimden geleni yapmak istiyorum." şeklinde konuştu.

8 yaşındaki Rim Keytullah da kurslarda çok iyi vakit geçirdiğini ifade ederek, "Öğretmen olmak istiyorum." dedi.

Halep kentinde 3 yıl önce babasını kaybettiğini dile getiren Mey Şobek de Ensar Toplum Merkezinde arkadaşlarıyla eğlendiğini belirterek, burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

"Çektiği acıları bir an olsun unutturmaya çalışıyoruz"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı merkezin müdürü Salih Açıkgöz de Suriyelilere yönelik danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi.

Türk ve Suriyeli çocuklara yönelik eğitimler düzenlediklerini aktaran Açıkgöz, "Çocuklarımıza Türkçe, matematik, Arapça dersleri veriyoruz, onları sosyal etkinliklere de götürüyoruz. Türk ve Suriyeli çocuklar burada kaynaşıyorlar. Birlikte bir şeyler yapmasını öğreniyorlar." dedi.

Merkezde 800 Türk ve Suriyeli çocuğun eğitim aldığını dile getiren Açıkgöz, şunları kaydetti:

"Bu çocuklardan 80'i Suriyeli yetimlerden oluşuyor. Kimse bu çocukların babalarının yerini dolduramaz ama şefkat açısından Türkiye olarak onlara kucak açtık. Çektikleri acıları unutturmaya çalışıyoruz."

Merkezde gönüllü öğretmenlik yapan Suriyeli Yahya Dede ise Türk ve Suriyeli çocuklara yönelik yıl boyunca birçok programlarının bulunduğuna işaret ederek, "Suriyeli yetim çocuklara özel davranıyoruz. Suriye'de bu çocukların böyle imkanları yoktu. Burada şimdi hangi çocuğa baksan yüzü gülüyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA