Diyarbakır'da geçen yıl polis aracına el yapımı patlayıcı ile saldırı gerçekleştiren Suriye uyruklu terörist, 'devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'kasten adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 6 yıldan 16 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Merkez Kayapınar ilçesinde 15 Ekim 2015'te polis aracına düzenlenen ve 1 polis memurunun yaralandığı saldırıya ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, terör örgütüne müzahir gruplar ve bazı basın yayın organları aracılığıyla yapılan 'öz yönetimin kurulması' ve 'direniş' çağrıları doğrultusunda 2 ay önce Peyas Mahallesi Fırat Bulvarında taş ve çöp konteynerleri ile izinsiz gösteri düzenlendiği belirtildi.

Eylemcilerden bazıları etek giymiş

Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurlarının ihbar üzerine olay yerine gittikleri ifade edilen iddianamede, kalabalık grupta yer alan etekli, yüzleri kapalı iki göstericinin polis memurlarının bulunduğu araca uzun namlulu silah ve el yapımı patlayıcı ile saldırıda bulunduğu kaydedildi.

İddianamede, polis memurlarının söz konusu saldırıyı engellemek için orantılı bir şekilde silah kullandığı, sonrasında ara sokaklara kaçan şüphelileri yakalamaya çalıştığına yer verilerek, şöyle denildi:

'Grupta yer alan Suriye uyruklu tutuklu sanık Mazlum K, polis aracına el yapımı patlayıcı atmış, olayda bir polisin hafif şekilde yaralanmıştır. Polisin takibi sonucu Mazlum K, bir evin tuvaletinde yakalandı. Yaralanan polis memurunun teşhisi ile el yapımı patlayıcı atan kişinin Mazlum K. olduğu belirlendi. Şüpheli atılı suçlamayı kabul etmedi ancak şüphelinin el yapımı patlayıcı atarak görevli polis memurunun yaralanmasına neden olma eylemini PKK/KCK silahlı terör örgütünün amaç ve stratejisi doğrultusunda gerçekleştirdiği anlaşılmıştır.'

İstenilen ceza

İddianamede, tutuklu sanık Mazlum K. hakkında 'devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 'tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi' suçundan ise 6 yıldan 16 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: AA