İSTANBUL

Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) ve Suriye Eğitim Derneği iş birliğiyle kısaca 300 Suriyeli öğrenci, İstanbul'da Gazi Mahallesi'ndeki Hz. Ali Camisi'nde sağlık taramasından geçirildi.

AID müessis üyesi ve plan yöneticisi İhsan Özyürek, Suriye Eğitim Derneği ile meydana gelen barışma kapsamında bu sağlık taramasını yaptıklarını söyledi.

Tarama işlemine Diyarbakır'da başladıklarını tabir fail Özyürek, 'Suriye Eğitim Derneği'nin İstanbul'da 20 okulu var. Anlaşma çerçevesinde kontrolleri hafta sonlarında Türk doktorlarla yapıyoruz. İstanbul'un arkası sıra Bursa ve Hatay'da taramalar yapacağız. Derneğin bu illerde de okulları var. Bugün burada 4'ü hekim ve 6'sı tababet talebesi 15 nefis birlikte grup tarama işlemi yapıyor. Daha çok, uyuz, şarki çıbanı, yukarı enfeksiyon mevzularını önemsiyor ve bu doğrultuda çalışıyoruz' dedi.

Suriye Eğitim Derneği Eğitim Bölümü Müdürü Nesrin Kawarah ise derneklerini 2013'te kurduklarını, terbiye faaliyetlerine ise 2014'te başladıklarını belirtti.

İl ve kaymakamlık müftülükleriyle koordineli çalıştıklarını kail Kawarah, eğitimleri müftülüklerce kendilerine tahsis edilen camilerde verdiklerini anlattı.

Normal Suriye müfredatını uyguladıklarını ve bunun yanı sıra Türkçe terbiye de verdiklerini aktaran Kawarah, laflarını şöyleki sürdürdü:

'Buradaki amaç, öğrencilerimizin intikal yaptıklarında Türk okullarına kolaylıkla uyarlanmış olabilmesi. Okula gelenler aut aşırı sayıda bebek hala tahsilden yoksun zira aşırı birlikte tomar bebek var. Buraya birlik ekol denemez aslında, ağırşak desek şimdi uygun. Buradaki eğitim, okula geçişte kifayetli altyapıyı iletmek düşüncesince veriliyor. Bursa ve Kayseri'de gine hakeza birlikte projemiz var. Öğrencilerimiz, 8-13 gözyaşı ortada mütebeddil birlikte grup. Bunların bir çok çok ya savaştan sonradan okulu artırmak mecburiyetinde bırakıldı yahut okula gidemedi. Öğrencileri, burada lüzumlu Türkçe eğitimi verip 1 sene sonradan resmi Türk okullarına gönderiyoruz. Bu eğitimler, Milli Eğitim Bakanlığınca tanınıyor, resmi yönü mevcut. Biz, evlatların sağlığı ve lüzumlu teşhisleri koyabilmek düşüncesince AID ile kolektif çalışıyoruz. Doktorlar araştırma ediyor, kılıç de ilaçları gerçekleştirme ediyoruz. Biz, hoppadak evlatların eğitimi değil, sağlığıyla da ilgileniyoruz.'

Muhabir: Emin İleri


Kaynak: AA