ANKARA - DUYGU YENER

Suriye'de hava saldırısında çenesini kaybeden Muhammed El Cabir, Türk hekimler ve mühendislerinin ürettiği "yapay çene" ile sağlığına kavuştu.

El Cabir, Suriye'nin Halep kentindeki hava saldırısında ağır yaralandı. Saldırıda çenesinin büyük bir bölümünü kaybeden 32 yaşındaki El Cabir, Suriye'de çok sayıda ameliyat geçirdi. Daha sonra Türkiye'nin sahip çıktığı El Cabir, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi'nde (METÜM) üç boyutlu yazıcıyla titanyumdan üretilen yapay çene, El Cabir'e nakledildi. Geçirdiği operasyon sonrasında konuşma yeteneğini yeniden kazanan El Cabir, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Suriye'nin Halep kentinde düzenlenen hava saldırısına bir araçta yakalandığını ve yanındaki arkadaşlarının hayatını kaybettiğini söyleyen El Cabir, "Esed güçlerine ait uçaklar, biz araçtayken bombaladı. Uyandığımda, nerede olduğumu bilmiyordum. Allah'ıma şükürler olsun, Türkiye bana kapılarını açtı. Hastanede çok iyi hizmetler gördüm, ameliyatın dünya çapında yapılan tek ameliyat olduğu söylendi. Özel yapım bir çene yerleştirmişler, inşallah tam olarak sağlığıma kavuşurum." dedi.

Operasyonu gerçekleştiren Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Ramazan Erkin Ünlü, hastanın kendilerine geldiğinde alt çenesi ve dudaklarının, yanaklarının arkasından itibaren de yüzünde hiçbir şey olmadığını söyledi.

Hastanın yaşadığı saldırıda üst dudağından itibaren çene kemiğini kaybettiğini anlatan Ünlü, "Ağız tabanı yoktu, iki dudağının bitiminden itibaren boynu başlıyordu. Fonksiyonel olarak ne konuşabiliyordu, ne beslenebiliyordu. Yaralanmaları ve bir miktar enfeksiyonu vardı. İlk geldiği zaman bunlarla mücadele ettik. Enfeksiyonunu bitirdik, açık yaralarının müdahalesini gerçekleştirdik." dedi.

"Vücut implantlarını da yapabiliyoruz"

METÜM Müdürü Simel Ayyıldız ise hastanın tomografisinin kendilerine ulaştığında ekran üzerinde mühendislerin çalışmalarıyla üç boyutlu hale getirdiklerini belirterek, "Çalışacak cerrahımızın istediği her neyse önce onu tasarlıyoruz. Sonrasında da plastik modeller üzerinde üretip bir onay alıyoruz. Merkezimizde vücut implantlarını da yapabiliyoruz." dedi.

Kaynak: AA