Suriye'de senelerdir devam eden çatışmaların tetiklediği iri muhaceret dalgasından en indinde tomar etkilenen diyar bulunan Türkiye, Ortadoğu'dan Avrupa'ya uzanan serbest coğrafyada sarsıntıları mahsus savaşın sona erdirilmesi düşüncesince diplomatik düzeydeki temaslarını sürdürürken, “açık kapı” politikasıyla koyun açmış bulunduğu mültecilerin iktisadi ve maşeri yaşama intibakları açısından baş döndürücü tabakalı bütünleşme stratejisini de uygulamaya bitmeme ediyor.

Resmi sayılara layıkıyla kestirmece 2.8 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği fail Türkiye'nin uyguladığı bütünleşme politikalarının odağında ise savaşın, sığınmacılar açısından “kayıp indinde nesle” sefer açmasını önlemeyi hedefleyen görgü bilimi bilimi projeleri arazi alıyor.

Krizin akıbet ilkokul sene bünyesinde öngörülemeyen boyutlar kazanarak genişlemesine koşut şekilde Türkiye'nin yaşama geçirdiği görgü bilimi bilimi programları da istikrarın sağlanmasının peşi esna ülkelerine dönmeleri muhtemel mültecilere müteveccih Suriye müfredatına bağlı, Arapça görgü bilimi bilimi sağlayan ve anaokulundan ortaöğretim sona denli görgü bilimi bilimi sunan “Geçici Eğitim Merkezleri” ile şimdi derinliğine vadeli indinde doğacak perspektifi sunacak nitelikte, büyüklük okullarında, Türkiye müfredatında ve Türkçe görgü bilimi bilimi verilmesini esasi düzlük dü manken ekseninde şekillendi.

Türkiye'deki Suriyeli çocuklar

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (GİGM) 31 Mart 2016 günlü verilerine layıkıyla ülkede halihazırda 2 milyon 749 bin Suriyeli bulunuyor. Bunların 271 bini AFAD kabilinden 10 ilde kurulan 26 korunma merkezinde, 2 milyon 478 bin şahsiyet gayrı endam ise kampların haricinde yaşıyor.

Türkiye'de 0-18 gözyaşı aralığındaki Suriyeli bebek sayısı ise 1 milyon 394 bin. Bu rakam, Türkiye'de canlı hep Suriyeli nüfusun yarısından fazlasına karşılama ediyor. Çocukların gözyaşı gruplarına layıkıyla dağılımında, Suriyeli evlatların yüzdelik 73'ü, ekol evveliyat de müdahale edilirse 5-18 gözyaşı aralığında, şu demek oluyor ki bel kemiği görgü bilimi bilimi çağında. Bir apayrı anlatım ile bu rakam, tahsile gereksinim duyan iri indinde Suriyeli bebek nüfusunun varlığını ortaya koyuyor. Bu evlatların yüzdelik 27'sinin 0-4 gözyaşı aralığında, şu demek oluyor ki Türkiye'de zade ve görgü bilimi bilimi çağına yaklaşmakta bulunan ağır indinde kesimi oluşturması, Suriyeli evlatların eğitimlerine müteveccih atılmış değme adımın derinliğine vadeli planlamaları gerektirdiğinin işareti.

Krizin uzaması dünkü muhaceret dalgalarını tetikledi

Türkiye'nin, şiddetlenen çatışmalardan kaçarak 2012'den itibaren ülkeye mevrut Suriyeli mültecilere müteveccih politikaları, gayrı bölgelerde bulunduğu kabil görgü bilimi bilimi dalında da şimdi baş döndürücü Suriyelilerin endamsız müddet bünyesinde ülkelerine arka dönecekleri varsayımına layıkıyla biçimlendirildi. Ancak Suriye'deki krizin, arsıulusal camianın hal arayışlarında azimli indinde eda alamaması, aut güçlerin müdahalesi ve gayrı faktörlerin etkisiyle tedricen uzaması ve bölgenin tamamında dengeleri sarsacak denli derinleşmesi, natürel şekilde çatışmalara ilişkin muhaceret hareketlerinin de İkinci Dünya Savaşı'ndan beri delil olunmayan ölçeklere ulaşmasına sefer açtı.

Krizin önceki evrelerinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), şimdi baş döndürücü kamplarda iskan edilen Suriyeli ufaklıklara müteveccih görgü bilimi bilimi programları uyguladı. Kamp dışındaki Suriyeli evlatların eğitimleri ise şimdi baş döndürücü STK'lar vasıtasıyla yürütüldü ve böylece sivil polis polis maşer kuruluşları hele tahsile müteveccih boşluğu doldurmada iyice ehemmiyetli gösteriş üstlendi. Sadece kıstak kursları, ilmek eğitimi, mesleksel görgü bilimi bilimi kabil münteşir görgü bilimi bilimi bağlamında değil şahsen Suriyeli evlatların yarıda küsurat bilimsel niteliği bulunan eğitimlerinin telafisi düşüncesince de ehemmiyetli icraat gerçekleştirildi.

MEB'den dü görgü bilimi bilimi modeli

Ülkedeki Suriyelilerin sayısının 2 milyona yaklaştığı 2014 yılına gelindiğinde ise Türkiye Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK) çıkarıldı ve bu anayasa çerçevesinde Türkiye'deki Suriyelilere “geçici dulda statüsü” verildi. Bu sayede Türkiye'deki Suriyeliler iane sabah akşam değil adalet sabah akşam sağlık, görgü bilimi bilimi ve içtimai iane hizmetlerine muvasala olanağı elde ettiler.

MEB bu çerçevede Eylül 2014'te Türkiye'deki Suriyeli ufaklıklara sunduğu görgü bilimi bilimi hizmetlerinin kapsamını şimdi da genişleten indinde sirküler çıkardı. Böylece muvakkat dulda statüsündeki Suriyeli füru özlük dillerinde ve özlük müfredatlarında gördükleri eğitimin yanı esna Türk yurttaşı akranları ile beraberce büyüklük okullarında kıraat olanağı elde ettiler. Gelinen evrede MEB, Suriyeli evlatların eğitimlerine müteveccih dü ehemmiyetli manken sunuyor. Bunlardan ilki, çabuk hareket planı dahilinde tasarlanan, hem dinlenme kampı bünyesinde hem dinlenme kampı haricinde çalışkanlık gösteren, Suriye müfredatına bağlı, Arapça görgü bilimi bilimi sağlayan anaokulundan ortaöğretim sona denli görgü bilimi bilimi sunan “Geçici Eğitim Merkezleri”.

Bu merkezlerde Suriyeli ufaklıklara Türkçe kıstak eğitimi de veriliyor. MEB verilerine layıkıyla şu anda GEM'lerde 852 Türk yurttaşı ve 9 bin 509 Suriyeli hoca kazanmak az daha hep 10 bin 361 hoca Suriyeli evlatların eğitimi düşüncesince fariza alıyor. GEM'ler, ilkin endamsız sürekli muhaceret hareketlerinde evlatların görgü bilimi bilimi dışı kalmamaları düşüncesince uygulanabilecek Türkiye'nin dünyaya sunduğu kip indinde model. Nitekim şimdi evvela yaşanmış bulunan iri kitlesel göçlere bakıldığında, devletlerin namına sığınanlara karşı, mültecilerin dillerinde ve müfredatlarında görgü bilimi bilimi vermesi kabil indinde büyüklük politikasının baş döndürücü eşsiz uygulanmış bulunduğu görülüyor.

İkinci manken şekilde MEB, Suriyeli evlatların Türkiye toplumuna ve görgü bilimi bilimi sistemine adaptasyonları düşüncesince büyüklük okullarında, Türkiye müfredatında ve Türkçe görgü bilimi bilimi almalarını da sağlıyor. Ancak büyüklük okullarında Suriyeli füru düşüncesince kıstak engeli ve buna ilişkin okula ve görgü bilimi bilimi sürecine uyumları ehemmiyetli indinde dava bulunduğu düşüncesince MEB, önümüzdeki devirde ekol evveliyat ve indinde numara sınıfları hem kıstak öğrenimi bununla beraber görgü bilimi bilimi sistemine şimdi hazırlop ahenk sağlamaları açısından kayıtlarınıd evlet okullarına edinmeyi planlıyor. Bu iyice ehemmiyetli fakat ilkin boşluk dershane öğrencileri düşüncesince muvakkat görgü bilimi bilimi merkezleri halen ehemmiyetli indinde görgü bilimi bilimi aralık bulucu olmaya bitmeme edecek kabil görünüyor.

Suriyeli evlatların okullara erişimi

Suriyeli evlatların hem büyüklük okullarına bununla beraber GEM'lere muvasala niteliğine bakılınca MEB verilerine göre, 75 bin Suriyeli bebek büyüklük okullarında Türk yurttaşı akranları ile birlikte, 250 bin bebek ise GEM'lerde kazanmak az daha 325 bin Suriyeli bebek Türkiye'de görgü bilimi bilimi görmeye bitmeme ediyor. Kamp içerisindeki evlatların yüzdelik 90'ı tahsile erişirken, dinlenme kampı dışındaki evlatların sadece yüzdelik 26'sı tahsile erişebiliyor. Bir apayrı anlatım ile dinlenme kampı haricinde tahsile erişememiş 667 bin ekol çağlarında Suriyeli bebek bulunuyor.

Okullara erişimin önündeki en iri bariyer ailelerin sosyo-ekonomik durumlarının iyice ceninisakıt olması. Özellikle ailelerin ulaşıma pınar ayıracak halde olmaması evlatların görgü bilimi bilimi dışı kalmasına etmen oluyor.

Çalıştırıldığı düşüncesince görgü bilimi bilimi dışı küsurat çocuklar, bebek işçiliği, bebek istismarı ve dilencilik, er evlilikler kabil mesail da erinç karşıya olunan zorluklar. Ayrıca görgü bilimi bilimi dışı kalık değme çocuğun “suça ve suça götürücü değme muhtelif örgüte katılma” riski taşımış bulunduğu dikkate alındığında uygulanacak politikaların hele dinlenme kampı dışındaki evlatların tahsile erişebilecekleri biçimde tasarlanması atılacak en ehemmiyetli adımlardan biri.

Kaynak: AA