Yaklaşık 19 aydır süren olayların başlangıcından bu yana dün Suriye uçakları ilk kez başkent Şam’ı bombaladı. Yine Şam’da bir havacı general hedef alındı. Ufukta herhangi bir umut yok. Uzmanlar, “Yeni Somali” uyarısı yapıyor.

DERAA’dan tüm ülkeye yayılan Suriye’deki iç savaş, 19’uncu ayında. 30 binden fazla kişi öldü. Bayramda bile ateşkese sadık kalınmazken ülkeden umut verici haberler gelmiyor. İşte Suriye cephesindeki son durum:

PKK-ÖSO pazarlığı

CNN International’a konuşan Özgür Suriye Ordusu komutanı Ahmed Afaş’a göre, cumartesi günü Eşrefiye mahallesinde çıkan olaylarda 16 üyeleri, beş Kürt militanı hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi kaçırıldı. Kürt Tâki Koordinasyon Komitesi’nin Facebook sayfasından yapılan açıklamada ÖSO’nun kaçırdığı Kürtlerden 120’sinin serbest bırakıldığı, şu an PYD ile ÖSO arasında bu durumdan bir çıkış yolu bulunması için müzakereler yapıldığı belirtildi. Ancak gerilim devam ediyor. Türkiye sınırına yakın Kürt köyü Yazi Bah’ta son 48 saatte iki kez çatışma çıktı, dört Sünni Arap öldü.

Generale suikast

Suriye devlet televizyonu, Hava Kuvvetleri’nde görevli General Abdullah Mahmud el-Halidi’nin başkent Şam’ın kuzeyinde bulunan Rukneddin mahallesinde düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı. Suikastla ilgili terörist gruplar suçlanırken saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Dün Suriye’de 19 aydır süren olayların başlangıcından bu yana ilk kez bir Suriye jeti başkent Şam’a hava saldırısı düzenledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden yapılan açıklamada, “Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait bir jet, Şam’ın doğusundaki Cobar mahallesine dört bomba bıraktı” denildi.
Öte yandan Doğu Timor’un Endonezya’dan bağımsızlığını sağlayan Nobel barış ödüllü Jose Ramos-Horta, Suriyeli muhaliflerin demokratik yetkinliği olmadığını, Esad’ın da vazgeçmeyeceğini belirterek, “Uzatmalı bir iç savaş görecek gibiyiz, Suriye’nin Somalileşmesi gibi, ama bu defa daha tehlikeli bir coğrafyada. Maalesef daha iyi bir senaryo görmüyorum” dedi.