ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yerel mimarlık ile kılıç Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye andıran bir alanda bu şehri kuralım' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda planlı 'Yeşilay Zümrüdüanka mükafat Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bugün AB Konseyi Başkanı ziyaretimdeydi. Bakın, verseniz de vermeseniz de kılıç bu sığınmacılara kapımızı kapatmadık Batılılar gibi, bariz tuttuk, gine bariz tutacağız fakat az buçuk da vicdan' dedik. 'Bunu bu arada paylaşalım istiyoruz sizinle fakat siz, 'Türkiye kapıları Batı'ya açıyor, oraya yönlendiriyor' üzere bir yanlışın içerisindesiniz, bakın bunu bırakın, kadın el ele verelim.' Ben size bir nesne söylüyorum, yöntem nedir? Suriye'nin kuzeyine kılıç bir şehir kuralım. Yaklaşık 4 bin 500 kilometrekarelik bir şehir kuralım ve bu kentte kılıç madun yapısıyla, fevk yapısıyla gelişigüzel şeyi arsıulusal topluluk paylaşalım, kılıç biliyorsunuz ki yapım sektöründe iyiyiz, bambaşka devletler de buna girebilir. Yerel mimarlık ile kılıç Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye andıran bir alanda bu şehri kuralım. Dolayısıyla Suriye'den çıkma olanları orada iskan edebiliriz, Türkiye'dekileri de bire bir biçimde orada iskan ika imkanımız olabilir. Bunu aykırı konuştuğumuz devir 'haklısın' diyorlar. Bunu Sayın Obama ile de konuştuk, ayrıca koordinatlarını üstelik belirledik fakat uygulamaya erişince hala nağme yok. Mesele değişmeyen meselesi... Karar donör olmak, dilek ayırmak bu... Maalesef bunu da koymayınca iş gecikiyor ve iş kapıya dayanınca da çığlık başlıyor.' dedi.

'Yardım fail devletler ortada kılıç 3. sıradayız'

Erdoğan, insanca iane karşılayıcı devletler ortada Türkiye'nin dünyada geçmiş üçte olduğuna uyanıklık çekerek şunları kaydetti:

'Yardım fail devletler ortada kılıç 3. sıradayız. Fakat vakası ulusal gelire nazaran değerlendirdiğiniz zaman, Türkiye 1. sırada. Çünkü kılıç onların bakmış bulunduğu üzere bakmıyoruz ki, yalnızca şu 5 senede, Suriye'den mevrut sığınmacılara harcadığımız mülk 10 bilyon dolar, yalnızca 5 senede. Bunun içinde ego STK'ların, belediyelerin meydana getirdiği yardımları, bunları söylemiyorum, bunlar bütçeden çıkan paralar, bunu söylüyorum.'

'Bize Batı ne diyor? 3 bilyon ekü vereceğiz. Bu lafı vereli 4 ay oldu, hala verecekler'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sığınmacılara yardımlar hakkında, vakaya homoekonomikus anlayışıyla bakmadıklarını anlatım ederek, 'Bizim medeniyetimizde, bizim değerler silsilemiz içinde fenomen farklı. 'Veren el düzlük doğrudan hayırlıdır.' Bize Batı ne diyor? İşte size yılda 3 bilyon ekü vereceğiz. Bakınız bu lafı vereli 4 ay oldu, hala verecekler, hala verecekler' dedi.

'Yeşilayımızın topluluğu bilinçlendirme mücadelesine dayanak noktası verdim, vereceğim'

Erdoğan, Yeşilayımızın topluluğu bilinçlendirme mücadelesine dayanak noktası verdiğini belirterek, 'Gerek Başbakanlığım devrinde gerekse Cumhurbaşkanı adına Yeşilayımızın topluluğu bilinçlendirme, farkındalık tekvin ve bağımlılığı önleme mücadelesine tamamen çelimli dayanak noktası verdim, artık da vermeye bitmeme edeceğim' dedi.

'Sağlıklı bir döl düşüncesince ne icabında kılıç onu hazırlamaya çalışıyoruz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, içki düzenlemesiyle ile ilgilendiren adına şunları söyledi:

'Daha 2 sene ilkin içki düzenlemesinde koparılan gürültüyü inanırım hepiniz baş döndürücü güzel hatırlıyorsunuz. Ülkenin hepsi düşüncesince yararlı bulunduğu bariz bulunan bu düzenleme, gazeteler, görüntülük yorumcuları ve kimisi siyasetçiler çeşidinden günlerce yerden yere vuruldu. 'Alkol yasaklanıyor', 'özel yaşantımız kısıtlanıyor', 'yaşam tarzımıza engelleme ediliyor' üzere tezviratlar yapıldı. Ana aykırılık partisi düzenlemenin iptali düşüncesince Anayasa Mahkemesine başvurdu. Kardeşlerim, bunlar insanımızı sevmiyor, bunlar insanımızın rahatsızlığında, hastalığında, tümden bedenindeki menfi gelişmelerde kendilerine avlu arıyorlar. Biz ise denir ki, 'biz insanımızı seviyoruz'. Sağlıklı bir döl düşüncesince ne icabında kılıç onu hazırlamaya çalışıyoruz.'

Kaynak: AA