BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, New York'ta BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) 50. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerine katıldı. Yılmaz, törenin BM Genel Kurulunda gerçekleşen açım oturumunda meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'nin sonuç 10-15 yılda kalkınma dalında ehemmiyetli mesafeler kaydettiğini tabir etti.

Türkiye'nin UNDP ile de etraflıca süredir kuma planlar geliştirdiğini ve İstanbul'un UNDP'nin lehçe merkezine ev sahipliği yaptığını hatırlatan Yılmaz, UNDP'nin Suriye krizi dair da ehemmiyetli gösteriş oynadığına ayraç etti.

Oturumun yöneticisi BBC programcısı Stephen Sackur'un 'Suriye dair aldığınız uluslararası destekten kıvançlı musunuz?' sorusu için de Bakan Yılmaz, 'Destekleri tek ehliyetli görmüyoruz' sanarak konuştu.

'Uluslararası maşer bu külfeti paylaşmalı'

'Küresel kendisine başkalarına yardım kılmak bire bir sürede kendine yardım etmektir' diyen Yılmaz, şöyleki bitmeme etti:

'Suriye krizinde sağlanan uluslararası yardımların seviyesi ehliyetli değil. Suriye'ye yandaki devletler yükü omuzluyor. Uluslararası toplum, Suriye'ye yandaki devletlere yardım etmeli ve bu külfeti paylaşmalı. Birlikte emek harcamadan bu problemi çözemeyiz. Bu mesail giderek öteki yerlere de yayılır ve herkesi etkiler. Krizin kâffesi külfetini bölgedeki devletlere bırakamayız.'

Muhabir: Mustafa Keleş


Kaynak: AA