İDLİB - Mohamad Misto/Adham Kako

Suriye'nin kuzeyinde, muhaliflerin kontrolündeki İdlib'in kırsalında derme çatma çadırlarda yaşayan aileler, aşırı sıcakla mücadele etmeye çalışıyor, sıcaklar özellikle çocukları vuruyor.

Beşşar Esed rejiminin ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak ülkenin kuzeyindeki İdlib iline sığınan aileler, çorak arazilere kurdukları çadırlarda barınıyor.

Elektrik ve suya ulaşımın da bulunmadığı alanlarda yaşayan aileler, aşırı sıcaktan da mağdur oluyor.

Bölgede dönem dönem 50 derecenin üstünde seyreden sıcaklık, en fazla çocukları etkiliyor.

"Kızım sıcaklıklar yüzünden duyma yetisini kaybetti"

Çadır kentte yaşayan anne Um Hatice Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "2 yaşındaki kızım Hatice, sıcaklıklar yüzünden hastalanarak duyma yetisini kaybetti. Doktorlara gidiyoruz, gerekli cihazlarda tedavi olması gerekiyor ama o da biraz pahalı." dedi.

Çocukları serinletmek için çare aradıklarını belirten Kasım, "Burada, bu çadırlarda soğuk su veya buz bulmak çok zor. Gün doğarken çıkıp soğuk su buluyoruz. O sularla çarşafları ve kıyafetleri ıslatıp vücudumuza sararak serinlemeye çalışıyoruz." diye konuştu.

"Çocukları arkadaşlarımızın yanına gönderiyoruz"

Çadır kentte 4 yıldır yaşayan Ebu Muhammed Hamavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu yaz çok zor geçiyor. Birkaç gün önce evlerde 50 derece hissedilirken çadırlarda daha fazla hissedildi. Halen sıcaklıklar devam ediyor." ifadesini kullandı.

Çocuklarından bir kısmını şehir merkezlerindeki arkadaşlarının yanlarına gönderdiklerini dile getiren Hamavi, "Hepsini gönderemedik. Elimizde kalan son suları burada kalan çocuklara döküyoruz. Bu şekilde onları korumaya çalışıyoruz." dedi.

Kampta su sıkıntısı yaşandığına dikkati çeken Um Yusuf Zeki de, "Burada çalışarak geçimizi sağlamaya çalışıyoruz. Ailemle Hama’dan göç ettik. Çocuklarımız bu yaz 50 dereceyi bulan sıcaklara maruz kaldılar. Çocuklarımız günlerce baş dönmesi ve kusma yaşadılar. Her gün hastanelere ve sağlık noktalarına götürdük." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA