SİNOP

Türk Ocakları Sinop Şubesince Halk Eğitim Merkezi'nde planlı Türkmenlere iane programına eklenmiş olan Suriye Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci, iç savaşın bitmeme etmiş olduğu Suriye'de mevcut Türkmen bölgesinin tarihinin en biçimsiz günlerini yaşadığını söyledi.

Bölgede kurulması planlanan devletçikler düşüncesince Türkmen nüfusunun bulunmuş olduğu sahaların kasten ve atlaya zıplaya insansızlaştırılmaya çalışıldığını tamlayan Cevizci, 'Oralardan Türk kimliği silinmek isteniyor. Şu an Suriye'de savaşın en alevli yaşandığı yerler, bin senedir Türklerin dünya tuttuğu mahalleler, orada sadece insanlar değil ayrımsız sürede bir medeniyet katlediliyor. Yine ayrımsız sürede zamanı asar bulunmayan ediliyor. Dikkatinizi buraya döşemek isterim o asar Türklerin icra ettikleri eserlerdir.' sanarak konuştu.

'Türk devletine binlerce kere teşekkürname kılmak lazım'

Cevizci, savaş zımnında Türkmenlere kapılarını açarak onlara ev sahipliği fail Türk halkı ve devletine binlerce kere teşekkürname ettiklerini vurgulayarak, Türk tarihinin silinmesi düşüncesince savaşın planlanarak o alanlarda yoğunlaştırıldığını dile getirdi.

'Bizi bizlerden bambaşka korumak için çaba sarfeden yok' diyen Cevizci, şöyleki bitmeme etti:

'Buradan Suriye Türkmenleri adına Türk halkı ve devletine binlerce kere teşekkürname kılmak lazım. Sağ olsunlar bizlere ev sahipliği yapıyorlar, daim dayanak noktası çıktılar, çıkmaya da bitmeme ediyorlar. Ama şurası açıklamak gerekiyor bahis konusu dayanak noktası o alanda Türkmen varlığını bitmeme yol açmak düşüncesince ehliyetli değil. Daha bir tomar ve nitelikle dayanak noktası gerekiyor. Şu an yapılanları oldu ölçüm ederiz lakin oradaki Türk varlığını ne olursa olsun bitmeme ettirmemiz gerekiyor. Çünkü elimizde avucumuzda baş döndürücü az toprak kaldı. Maalesef geldiğimiz noktada Türkmenler zat topraklarından uzaklaştırılırken, Türk eserleri de bulunmayan edilmekte. Tabii ihtimal levha kötü, fakat mücadelemiz tükenmiş değil. Halen önümüzde fırsatlarımız var.' ifadesini kullandı.

Muhabir: Gökhan Gücüklüoğlu

Kaynak: AA