GAZİANTEP

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Irak'ta Peşmerge güçlerine de eğitim veren ülkeleri desteklediğini hatırlatan Çavuşoğlu, buna rağmen ortaya ne sonuç çıktığının görüldüğünü, en köklü çözümün 'bataklığın kurutulması' olduğunu belirtti.

8. Büyükelçiler Konferansı'nın ikinci ayağı Gaziantep'te, üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Çavuşoğlu, Gaziantep Üniversitesi yerleşkesinde “Kriz Yönetimi ve İnsani Çözümler” konulu konferansta konuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı olarak, her sene, dünyanın dört bir yanından gelen büyükelçileri Ankara'da topladıklarını, hedefleri tespit ederek izlenecek dış politikanın detaylarını ele aldıklarını söyledi. Türkiye olarak çok yönlü ve proaktif bir dış politika izlediklerini belirten Çavuşoğlu, bunun için dünyadaki gelişmeleri çok iyi analiz ve takip etmek gerektiğini söyledi. Komşu bölgelerdeki gelişmeleri de çok yakından tanıdıklarını ve objektif değerlendirmeler yaptıklarını belirtirken, dış politikanın iyi olması için de ekonomik ilişkilerin de iyi olması gerektiğini vurguladı.

'Suriye'de bataklığın kurutulması gerekiyor'

Suriyede yapılması gereken 2 şey bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu, bunlardan birinin bölgenin DAEŞ'ten ve diğer terör örgütlerinden temizlenmesi olduğunu ancak bu konuda kararlı bir stratejinin bulunduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, 'DAEŞ ile mücadelede 65 ülke bir koalisyonun içinde. Ancak halen başarılı değil bu koalisyon. Suya düşen yılana sarılır misali umudu YPG'ye bağlamışlar. Yani 'O biraz daha laik' ya da 'Seküler terör örgütü, diğeri radikal' diye YPG'ye sığınmak acizliktir' dedi.

Türkiye'nin, DAEŞ'e karşı her türlü operasyona katıldığı gibi kendi mücadelesini de verdiğini aktaran Çavuşoğlu, koalisyon içindeki ülkelere de her türlü desteği verdiğini söyledi.

Türkiye'nin, Irak'ta Peşmerge güçlerine de eğitim veren ülkeleri desteklediğini hatırlatan Çavuşoğlu, buna rağmen ortaya ne sonuç çıktığının görüldüğünü, en köklü çözümün 'bataklığın kurutulması' olduğunu belirtti.

Bu bataklığı 'Esad rejimi' olarak adlandıran Çavuşoğlu, bataklığın kurutulması için sadece askeri çözümün değil siyasi çözüme de ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı.

Muhabir: Sinan Yiter, Sinan Polat, Meltem Bulur

Kaynak: AA