İtidalli davranılması gerektiğini söyleyen iş adamları, savaş istemiyor.

Bölgede faaliyet gösteren iş adamları Suriye'de yaşanan olaylardan sonra bu ülke ile olan ticaretin uzun süredir durma noktasına geldiğine dikkat çekerken, son olayla birlikte iş hacmi ve yatırımlarda olumsuz yönde önemli bir değişiklik olmayacağını belirtti.

Yaşanan hadise sonrasında bölge halkında kısa süreli bir güvenlik endişesi oluştuğuna işaret eden iş adamları, Türkiye'den hızlı şekilde cevap gelmesinin tedirginliğin çok büyümesinin önüne geçtiği söyledi.

TEDİRGİNLİK KISA SÜREDE DAĞILIR

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E.Sabri Ertekin, Suriye ile ticaretin uzun süreden beri durma noktasında olduğunu belirtti. Ertekin, son saldırıdan sonra yaşanan tedirginliğin ise verilen karşılık sonrası kısa sürede dağılacağını ve bölge için düşünülen yatırımları etkilemeyeceğini belirtti.

Ertekin şöyle konuştu:

"Suriye'ye gidiş geliş zaten durmuştu. Eskiden bu ülkeden yılda 223 bin turist geliyordu, bu sayı çok azaldı. Ayrıca, Şanlıurfa'dan Suriye'ye daha çok çimento, mobilya, beyaz eşya ve gıda alanında 80 milyon dolarlık ihracat yapılıyordu bu da sekteye uğradı.

"Dünkü olaylar da bizi çok üzdü. Ancak bunların bölgeye yatırımları çok etkileyeceğini düşünmüyoruz. Bu noktada devletimize güveniyoruz. Akçakale ticaret hacmi olarak küçük bir ilçemiz. Güvenlik nedeniyle halkta ilk anda bir endişe oluştu ve ilçeyi terk edenler oldu. Ancak hemen karşılık verilmesi vatandaşın bu konuda rahatlamasını sağladı. Bundan sonra Suriye tarafından yeni atışların yapılacağını düşünmüyorum."

"ENDİŞEMİZ YOK AMA SAVAŞ İSTEMİYORUZ"

G.doğu Anadolu Bölgesi'in ekonomik açından lokomotif şehri olan Gaziantep'teki iş adamları da son olayların şehrin ekonomisine çok zarar vermeyeceğini belirtti. Savaşı hiç bir şekilde istemediklerini ifade eden Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, bu noktada itidalli davranmanın gerekliliğine dikkat çekti.

Aslan, "Elbette yaşanan durumun savaşa dönüşmesinden endişe duyuyoruz. İtidalle davranılması gerekiyor. Anında cevap verilmesi de bununla ilgili endişeleri giderdi. Dün gerçekleşen bir olayın Gaziantep ekonomisine bir anda hızlı şekilde olumsuz yansımasını beklemiyoruz" dedi.