TBMM

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Diyarbakır'ın Sur kazasının müşterek an evvel yeni baştan inşa edilmesi, zamanı ve kültürel ortamının sağlanması gerektiğine ayraç ederek, 'Bu düzenlemeyle Bakanlar Kurulunun Sur ile ait riskli meydan sonucu üzerine, süratla inşaata başlanacak' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ikrar edilen, kamuoyunda 'torba tasarı' yerine bilinen, 'Şanlıurfa İline İstiklal Madalyası Verilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde, Diyarbakır'ın Sur kazasının baştan inşasının kanuncu altyapısını meydana getirmeye müteveccih maruz önergeler ağız dalaşı yarattı.

Muhalefet, bu önergelerin akıbet anda verilmesine gönül rahatlığı çıkarak, şimdi sonradan görüşülmesini istedi.

'Yıkımı yıldırı örgütü yaptı'

Önergeler kendisince bilim sağlayan Ağbal, yıldırı örgütünün müşterek süredir alanda şahısların hem canına bununla birlikte malına kast ettiğini vurguladı.

Sur'un bu noktaya elbette geldiğine bakılması icap ettiğini dile getiren Ağbal, 'Devlet, terörün ve yıldırı örgütünün meydana getirmiş olduğu yıkımı ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Ortada müşterek yadımlama bulunmaktadır ve bu yıldırı örgütü kabilinden meydana getirilmiştir. Sayın Başbakan Sur'un baştan yapımı ve yaşamın normale dönmesi düşüncesince oradadır. Biz dakika burada Sayın Başbakan'ın oradaki açıklamalarına dar müşterek iş yapmıyoruz, dört dörtlük bilakis Başbakan'ın ortaya koyduğu iradeyle mevzun müşterek kodifikasyon yapıyoruz.' ifadesini kullandı.

Bakan Ağbal, Türkiye'de Sur'un haricinde da riskli alanlar bulunduğunu anımsatarak, 'Bu kodifikasyon doğrultusunda, Bakanlar Kurulunun Sur ile ait riskli meydan sonucu üzerine, süratle orada inşaata başlanacak.' dedi.

'O bölgedeki insanımızı bedbaht etmek kabil müşterek düşüncemiz olamaz'

Bu tasarıyla başka riskli bölgelerde elbette müşterek infaz yapılacaksa Sur'da da bire müşterek uygulamanın yapılacağını kaydeden Ağbal, 'Bizim o bölgedeki insanımızı bedbaht etmek kabil müşterek düşüncemiz katiyen olamaz. Oradaki insanoğlu hayatlarının normale dönmesini istiyorlar, yıldırı örgütünün kentleri ve ülkeyi terketmesini istiyorlar, silahlarını dünya dışına çıkarmasını istiyorlar. İnsanlar müşterek an evvel Sur'un normalleşmesini istiyor.' değerlendirmesini yaptı.

Maliye Bakanı Ağbal, Sur ile ait projenin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin 2012 senesinde ilçeye bağlı ikrar etmiş olduğu himaye bayındırlık planı ile uygun mevzun bulunduğunu kaydetti.

Muhabir: Coşkun Ergül

Kaynak: AA