İSTANBUL

Farklı kültürlerin lezzetlerini bir araya getiren "Gastronomist Uluslararası Mutfak Günleri-Gastronomist 2017" başladı.

Festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla, Fatih Belediyesi'nin ev sahipliğinde Sultanahmet Meydanı'nda düzenleniyor.

Festivalin açılışında konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Bu, Fatih Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk gastronomist etkinliği. 27 ülkeden 45 katılımcının olduğu, şeflerin, konunun uzmanı yazarların katıldığı, söyleşilerin ve çeşitli gösterilerin yapıldığı bir etkinlik. Biz buradan dünya mutfağını göreceğiz, ikincisi ise kendi mutfağımızı, Türk mutfağımızı tanıtmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Demir, Türk mutfağının tanıtılması açısından organizasyonun önemli olduğunu belirtti.

Kasap Cüneyt Asan ise festivalle Türkiye'yi ve Türk mutfağını tanıtmayı amaçladıklarını belirterek, "Bütün dünya dostlarıyla birleştik ve burada çok güzel bir şey yaptık. Bugün burada bir ilki de gerçekleştirmiş olacağız. Bugüne kadar danayı bütün olarak pişirmemiştik. Bugün ilk kez burada bir danayı bütün olarak pişireceğiz." dedi.

Açılışa, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, dünyaca ünlü İtalyan kasap Dario Cecchini, Brezilyalı et ustası Andre Lima, gastronomi yazarları ve şefler katıldı.

Dünyanın birçok ülkesinden mutfak şeflerinin katıldığı etkinlikte, kesimi yapılan 150 kiloluk dana, Cüneyt Asan tarafından fırına verildi. Özel tasarlanan fırında 6 saat pişecek dana, daha sonra vatandaşlara ikram edilecek.

Farklı mutfakların yer aldığı festival, 24 Eylül'de sona erecek.

Muhabir: Burçak Ekizoğlu

Kaynak: AA