İKBU Medeni Hukuk Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Şıpka, ‘Kuma olarak adlandırılan bu ikinci kadın bana göre bir Türkiye tipi taşıyıcı annedir' sözlerine açıklama getirdi.

İleri Haber
 

Prof. Dr. Şükran Şıpka, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nde (İKBU) üremeye yardımcı tedavi yöntemleri ve bunların hukuki sonuçları hakkında yaptığı konuşma sırasında kullandığı ‘Kuma olarak adlandırılan bu ikinci kadın bana göre bir Türkiye tipi taşıyıcı annedir' ifadelerine Cumhuriyet'e gönderdiği tekziple açıklama getirdi.

Şıpka gönderdiği tekzipte, 'Türkiye'de bir sosyal olgu var. Çocuğu olmayan kadınlar dışlanıyor ve kocalarının başka bir kadından çocuğu olması öneriliyor. Kuma olarak adlandırılan bu ikinci kadın bana göre bir Türkiye tipi taşıyıcı annedir. Kumanın doğurduğu çocuğun annesi olarak genellikle nüfusta resmi nikahlı kadının adına kaydediliyor. Aynen bir taşıyıcı annenin doğurduğu çocuğun, ısmarlayan anne adına kaydedilmesi gibi.. Taşıyıcı anne yolu ile çocuk sahibi olmak Türkiye’de yasak olmakla birlikte, ya kuma alarak, ya da maddi durumu iyi olan aileler yurt dışına giderek bu yolla çocuk sahibi olmak istiyor. Oysa, yurt dışı örnekleri de dikkate alarak, taşıyıcı anneliğe hukuken izin verilmesi gerektiği kanaatindeyim' sözlerinin 'Kadın hukukçudan şok öneri: Kumalık Medeni Kanun'a girsin' başlığıyla çarpıtıldığını, beyanatı ile başlığın aynı olmadığını belirtti.

Taşıyıcı annelik yönteminin Türkiye'de yasak olduğunu açıklarken, sosyal yara olan 'kumalık' olgusuna da değindiğini ifade eden Şıpka, ‘Kuma olarak adlandırılan bu ikinci kadın bana göre bir Türkiye tipi taşıyıcı annedir' sözlerini 'ironik' olarak değerlendirdi.

Şükran Şıpka, "Yazı içeriğinde çok net olmakla birlikte, başlığı okuyan bir kişi, sanki benim kumalık olgusuna izin verilmesini ve bunun Medeni Kanunda düzenlenmesini önermişim gibi bir algıya düşecektir" ifadelerine yer verdiği açıklamasında, kadın haklarını her ortamda şiddetle savunduğunu ve bu konuda birçok çalışmaya destek verdiğini belirtti.

Şıpka, basına verdiği açıklama içeriğinin çarptılarak yayımlandığını belirttiği tekzip yazısında, mesleki kimliğini yaralayan ve kişilik haklarına saldıran ifadelerin sosyal medya ve yazılı basın haberlerinden kaldırılmasını, aksi durumda yasal haklarını kullanacağını bildirdi.

http://ilerihaber.org/icerik/sukran-sipkadan-kuma-sozlerine-aciklama-70910.html