ANKARA

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Cevahir Uzkurt, Sudan'daki KOBİ'lere destek veren kurumların kapasitelerinin artırılması ve iki ülke KOBİ'leri arasında ticari ilişkilerin desteklenmesi için eylem planı hazırladıklarını bildirdi.

Uzkurt, AA muhabirine, KOSGEB'in uluslararası iş birliklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

KOSGEB'in kuruluş misyonu ve 2018 vizyonu çerçevesinde, yurt içinde ve dışında çeşitli etkinliklere katılım ve katkı sağladıklarını anlatan Uzkurt, kurumun uyguladığı destek modellerini ve Türkiye'nin bu konudaki başarılarını dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.

Uzkurt, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sudan ziyareti sırasında, KOSGEB ile Sudan Sanayi Bakanlığı arasında KOBİ'ler alanında iş birliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatarak, "Sudan Sanayi Bakanlığı ve KOSGEB arasında imzalanan mutabakat zaptıyla, Sudan'daki KOBİ'lere destek veren kurumların kurumsal kapasitelerinin artırılması ve iki ülke KOBİ'leri arasında ticari ilişkilerin desteklenmesi hedefleniyordu. KOSGEB olarak, mutabakat zaptı çerçevesinde gerçekleştirilebilecek faaliyetlere yönelik yol haritası niteliğinde eylem planını hazırladık ve Sudan heyetine ilettik. Görüşmelerde eylem planının ana hatları üzerinde anlaşma sağladık." diye konuştu.

"KOSGEB tecrübelerini Sudan ile paylaşacak"

KOBİ'lere yönelik hazırlanan, Türkiye-Sudan Eylem Planı'nın detayları hakkında bilgi veren Uzkurt, şöyle konuştu:

"Eylem planı kapsamında Türkiye ve Sudan'daki potansiyel KOBİ sektörlerini belirleyerek yatırım ortamı, fırsatlar ve potansiyelleri hakkında bilgilendirme toplantılarının organize edilmesi planlanıyor. KOSGEB ve Sudan Sanayi Bakanlığı çalışanlarından oluşturulacak çalışma gruplarının, belirlenen alanlarda teknik heyetler kurarak faaliyet göstermesi öngörülüyor. Bu kapsamda KOBİ politikalarını ve uygulamalarını incelemek için uzman değişimi programlarının gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Öte yandan Türkiye ve Sudan'da gerçekleştirilen fuar ve sergi bilgilerinin iki ülke KOBİ’lerine duyurulması, ihracat potansiyeli olan KOBİ'ler arasında B2B (şirketler arası ticaret) etkinlikleri gerçekleştirilmesi ve girişimcilik, finansman, KOBİ politikaları konusunda çalıştay düzenlenmesi de amaçlanıyor."

Muhabir: Mehtap Yılmaz

Kaynak: AA