ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - ÖSYM, YGSnin iptali istemiyle açılan davada mahkemeye verdiği 17 sayfalık savunmada, şifre iddiasını söylenti olarak nitelendirirken, medyayı ve başarısız öğrencileri suçladı. Buna karşın mahkemeden sınavla ilgili kılavuzu onaylayan YÖKün de davalı konumuna alınmasını talep etti. Savunmada, soruşturmanın gizli olmasına karşın Başsavcıvekili Şadan Sakınanın ÖSYMyi bilgilendirdiği ima edildi. Matematik testinde 37 ve üzeri net yapan 15 bin 350 adaydan sadece 10 bin 500’nün kitapçıklarının tek tek incelendiği belirtilirken, geriye kalan 4 bin 850 kişininkini neden incelemediğini açıklamadı.

ÖSYMnin Ankara 7. İdare Mahkemesine verdiği savunma, şifre iddialarıyla ilgili olarak yeni soru işaretlerine neden oldu. Soru kitapçıklarının hazırlandığı kapalı dönemden önce MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından güvenlik taramasının nasıl yapıldığının ilk kez anlatıldığı savunmada, özetle şöyle dendi:

YÖK de davalı olsun: Öncelikle davanın usul yönünden incelenmesini ve dava konusuyla ile doğrudan ilgisinin bulunması nedeniyle YÖK Başkanlığının da davalı konuma alınmasını talep etmekteyiz. 2011-ÖSYS Kılavuzu YÖK Genel Kurulunun 23/12/2010 tarihi kararıyla onaylanarak kabul edilmiştir.

Suçlu medya: Bu yıl uygulamaya konulan adaya özgü soru kitapçığı ile geliştirilen bu sistem tamamen kötü niyetli yorumlanarak ortada somut hiçbir veri bulunmadığı halde şifre iddiaları ileri sürülmekte ve bu şekilde toplumun infiale kapılmasına neden olunmaktadır. Bu ithamlar üzerinde çeşitli basın yayın organlarında ve internet sitelerinde yer alan beyanlarla merkezimizin itibarı sarsılmaya çalışılmaktadır.

Başarısız öğrenciler davayı kullanıyor: Sınav sonuçlarının açıklanmış olduğu da düşünüldüğünde davanın artık artniyetli kişilerce ve başarısız adaylarca kullanılacağı ve destekleneceği açıktır.


cumhuriyet