ANKARA

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, bu sene gücük ay ayında ihracatın yüzde 3,1 artmasının önemli bir gelişme bulunduğunu belirterek, 'Bölgesel sorunlardan ve evren ekonomisinin yaşamış olduğu sıkıntılardan kaynaklı ihracat azalışlarının bundan sonra yerini ihracat artışlarına bıraktığı bir devre girdiğimize inanıyorum' açıklamasında bulundu.

Elitaş, kayıtlı açıklamasında, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) gücük ay ayı ihracat eşya oranlarını değerlendirdi.

Buna göre, 2016 yılı Şubat ayı ihracatının 2015 yılının bire bir ayına mucibince yüzde 3,1 artarak 10 bilyon 790 milyon dolar bulunduğunu tamlayan Elitaş, 'Bu artım ihracatımızın gene artım trendine girdiğinin işaretidir. Şubat ayında yaşanmış bulunan artım trendinin sene süresince bitmeme edeceğini düşünüyor, bundan dolayı de Orta Vadeli Program hedefimizdeki ihracat rakamına ulaşacağımıza inanıyorum' değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi ürünleri ihracatında şubatta yaşanmış bulunan yüzde 3,6'lık artışın 2016 yılı ihracat hedeflerine ulaşmada en önemli aktif fiil olacağını vurgulayan Elitaş, bu çerçevede ihracatın başı çeken sektörlerinden bulunan otomotiv sektöründe şubatta yaşanmış bulunan yüzde 16,6'lık artışın otomotiv dalının ihracatta 'vites büyüttüğüne' ayraç etti. Otomotiv dalının şubatta 1 bilyon 986 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini tamlayan Elitaş, en önemli ihraç kalemlerinden amade çul ve konfeksiyon sektöründe şubatta ihracatın yüzde 12,7 artım göstermesinin de 2016 yılı ihracat hedeflerine ulaşmada önemli bulunduğunu belirtti.

'Bizi umutlandıran AB'ye ihracatta yaşanmış bulunan artışlardır'

Hazır çul ve konfeksiyon dalının şubatta 1 bilyon 425 milyon dolarlık ihracat yaptığını anlatım fail Elitaş, açıklamasını şöyleki sürdürdü:

'İnanıyorum ki önümüzdeki çağda öteki sektörlerimizde de ihracat artışları yaşayacağız. 2016 yılı ihracat hedeflerimize ulaşmamızda bizi umutlandıran, AB ülkelerine meydana getirilen ihracatta yaşanmış bulunan artışlardır. 2016 yılı gücük ay ayında gerçek ihraç pazarımız bulunan AB ülkelerine ihracatımız bir eski senenin bire bir zamanına mucibince yüzde 11,8 artarak 5 bilyon 348 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. 2016 yılı ocak-şubat devri bakımından AB ülkelerine ihracatımız 2015 yılının bire bir zamanına mucibince yüzde 2,4 artarak 10 bilyon 19 milyon dolar düzeyine ulaşmış, AB ülkelerinin hep ihracatımızdan almış olduğu hisse ise yüzde 49,6'dan yüzde 50,2'ye yükselmiştir. AB ülkelerine ihracatımızda yaşanmış bulunan bu artım hedeflerimize ulaşmamızda rüya vericidir.'

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman

Kaynak: AA